Közlekedés

2022.09.03. 11:20

Traktorok és türelmetlen autósok okoztak súlyos baleseteket Tolnában

Halálos traktorbaleset történt a héten, Sánta Árpád nyugdíjas őstermelő vesztette életét Nagyvejkén. Erről pár napja részletesen beszámoltunk.

Mauthner Ilona

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

Tolna megyében 2019 és 2021 között összesen tizenöt, sérüléssel végződő baleset történt, amelyben mezőgazdasági- vagy munkagép volt érintett. Idén, eddig ez volt az egyetlen ilyen jellegű súlyos baleset, tájékoztatta lapunkat a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. Korábban volt néhány súlyosabb eset.

Halálos baleset Nagyvejkén (Fotó: police.hu) 

Egy feltehetően nem megfelelően kivilágított traktor közlekedett 2019. szeptember 13-án a 63-as főúton, Nagydorog külterületén, amikor egy mögötte haladó autós a traktorhoz kapcsolt talajlazítóba hajtott. A balesetet követően az autó utasa a kórházban meghalt. 

Ugyanebben az évben, október 2-án kora reggel Tengelic felől Szedres irányába közlekedett egy férfi egy mezőgazdasági vontatóval és a hozzá kapcsolt pótkocsival, amikor a kereszteződéshez érve az elsőbbségadás kötelező jelzőtábla ellenére nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról, Jánosmajor felől az M6-os autópálya irányába haladó személygépkocsinak. A baleset következtében a gépkocsi három utasa életét vesztette, a sofőr pedig súlyosan megsérült.

Egy traktoros tavaly júniusban Dunaföldvár térségében a 6-os számú főúton balra kanyarodása során nem biztosított elsőbbséget a kihelyezett elsőbbségadás kötelező jelzőtábla ellenére a neki balról a 6-os főúton Dunaföldvár felől Paks irányába közlekedő motoros részére, aki a járműszerelvény pótkocsija bal oldalának ütközött. A balesetben a motoros a helyszínen életét vesztette.

Balesetről érkezett bejelentés még a múlt év őszén is, amely szerint egy mezőgazdasági munkagéphez rögzített tárcsázó nekiszorított egy Sárszentlőrinc lakott területén kívül található hídon álló kerékpáros fiút a híd betonpillérének. Már az elsődleges orvosi véleményből kiderült, hogy az akkor 11 éves gyermeknek súlyos sérülései lettek.

Maradandó fogyatékosságot okozott a traktoros a 11 éves kisfiúnak. (Fotó: police.hu)
 

 Az eset kapcsán a paksi rendőrök egy akkor 59 éves nagydorogi férfival szemben indítottak eljárást közúti baleset gondatlan okozása miatt. Az ügyben kirendelt orvosszakértő megállapította, hogy a kisfiúnak a baleset miatt maradandó fogyatékossága lett, így a traktorosnak maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt kell felelnie. A férfi részben elismerte a felelősségét a baleset okozásáért. Ez az ügy még nem zárult le.

Tolna megyében a felsorolt súlyos baleseteken kívül hét esetben súlyos sérüléssel végződött az ütközés, és négy esetben könnyebben sérültek meg a balesetben. A tizenöt balesetből összesen feltehetően hét alkalommal a traktorosok, nyolc esetben pedig az autós vagy a motoros volt okozója a balesetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában