Pénzbüntetés

2023.04.07. 08:00

Hamis vállalkozási szerződést kötöttek, lebuktak

A Szekszárdi Járási Ügyészség hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 37 éves férfi ellen.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A vádirat szerint a vádlott 2021. év közepét megelőzően ingatlan felújítási, ezen belül elsősorban burkolási munkák elvégzését vállalta egy szekszárdi lakóházon. Az elvégzendő munkákról a vádlott a családi ház tulajdonosával egyeztetett, aki a munkálatok elvégzéséhez és finanszírozásához igénybe kívánta venni a gyermekeket nevelő családok otthonfelújítási támogatását. Az állami támogatás feltétele egyebek mellett vállalkozási szerződés megkötése, illetve a keletkezett számlák becsatolása.

A vádlott egy kft. nevében eljárva kötötte meg a háztulajdonossal a vállalkozási szerződést 2021. június végén úgy, hogy a szerződésben vállalkozóként feltüntetett gazdasági társaságról is, valamint a szerződésen szereplő, a vállalkozótól származó aláírásról is valótlanul a sajátjaként nyilatkozott a megrendelőnek.

A vádlott ugyanis nem volt jogosult a feltüntetett kft. nevében szerződést kötni, a gazdasági társaságnak sem ügyvezetője, sem tulajdonosa nem volt, és meghatalmazással sem rendelkezett.

A vádlott minderről tudva a valótlan tartalmú vállalkozási szerződést a megrendelőnek további felhasználásra, a támogatás igényléséhez történő benyújtásra átadta. Majd, a megrendelő által egyébként többször kifogásolt munka elvégzését követően, 2021. július 7. napján erre jogosult személyként az elvégzett munkáról egy másik kft. által kiállított számlát adott át a megrendelő házastársának. Ezen a számlán valótlanul egy későbbi időpont, 2021. szeptember 7.-i dátum szerepelt.

A büntetlen előéletű vádlottal szemben a járási ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában