Dőlt ki a füst az ablakon

2023.04.12. 20:46

Három tűzoltóautót riasztottak a kórház F épületéhez

Gomolygott a füst kifelé a korában fertőző osztályként használt épület ablakain. Szerencsére csak egy tervezett, ellenőrző gyakorlatról volt szó, ahol a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti állományának nyílt lehetősége készségeik fejlesztésére.

TEOL

A szekszárdi tűzoltólaktanya április 11-én, pontban délelőtt 10 órakor kapta az éles riasztást. A gyakorlat szerint tűzeset történt a Tolna Megyei Balassa János Kórház F épületében és emberek is tartózkodnak az épületben. Az ezt követő 5. percben három tűzoltóautó érkezett a kórház régi fertőző osztálya elé, a kivonuló szolgálati csoportok csak ekkor tudták meg, hogy nem kell éles bevetésre számítaniuk.

Hordágyon hoznak ki egy sérültet a tűzoltók a füsttel telt épületből (Forrás: tmkorhaz.hu)

Király Zsolt tűzoltó őrnagy, a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltó parancsnoka elmondta, a régen fertőző osztályként használt épület tökéletesen alkalmas volt a gyakorlatra, szűk folyosójával és számos kis szobájával, ahová elrejthették a mentendő személyeket. Ráadásul az F épületben a betegellátást sem zavarták meg kivonulásukkal, tette hozzá a parancsnok.

– A tűzoltó szakma egy gyakorlati hivatás, és ezt csak abban az esetben tudják jól csinálni, ha folyamatosan gyakorolják. Állományunk 2022-ben összesen 669 káresethez vonult ki, amelyek többségén nem vettem részt. Az ehhez hasonló, parancsnoki gyakorlatokon viszont igen, ilyenkor láthatjuk, hogy a tűzoltóink miként avatkoznak be és használják a felszereléseket egy tűzesetnél – ismertette Király Zsolt.

A szimulációs terv szerint az F épület egyik irodája kapott lángra, amely veszélyeztette a régi épület állagát, valamint a bent dolgozó négy munkatársat, akik a füstfejlődés miatt nem tudtak időben kijönni irodájukból.

A kiérkező egységek tökéletes összehangoltságban készítették elő a fecskendőket, ezután bevonultak a műfüsttel teli épületbe, amiben akkora már erősen csökkent a látótávolság. Egyenként felkutatták a szobákat, és épségben kihozták mind a négy munkatársat a friss levegőre. Eközben pedig a másik egység a keletkezett tüzet eloltotta. A riasztástól számított, alig fél óra elteltével véget ért a gyakorlat, ahol a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti állományának minden tagja jól megfelelt minősítést kapott Király Zsolt tűzoltó parancsnoktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában