Megúszta

2023.07.13. 11:30

Kevésen múlott, hogy nem gázolta el a vonat Bátaszéknél

A vonat hangjelzése ébresztette a síneken alvó férfit, akinek az ügyében a napokban született jogerős ítélet.

Révészné Hanol Erzsébet

A szerencsének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj (Illusztráció: Shutterstock)

A vonatvezető éberségének köszönheti az életét egy 25 éves férfi, aki elaludt a síneken. Miként azt a Tolna Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében írják, a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt a járási ügyészség 2023. július 12-én gyorsított eljárásban állította bíróság elé a férfit, miután 2023. június 11-én 11 óra 30 perc körül ittas állapotban lefeküdt, és elaludt a két sínszál között Bátaszék külterületén, a nyílt vasúti sínpályán. Ugyanebben az időben Hidas-Bonyhád felől Bátaszék irányába közlekedett 71 km/óra sebességgel egy vonatszerelvény, melyen a vonatvezetőn és a jegyvizsgálón kívül hét utas tartózkodott.

A vonat vezetője sötét foltként észlelte a sínek között alvó férfit, ezért a szerelvény sebességét 60 km/órára lassította, majd amikor már látta, hogy egy ember fekszik ott, gyorsfékezést alkalmazott, és ezzel egyidőben dudált, „Figyelj!” hangjelzést adott a vonattal. A férfi a vonat hangjelzésére felébredt, észrevette a közeledő szerelvényt, felállt és elhagyta a sínpálya területét, majd a vasúti töltés melletti füves-bokros területre zuhant. Emiatt nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

Az elkövető a cselekményével megszegte a KRESZ azon szabályát, mely szerint a gyalogosnak tilos – a kiépített átkelőhelyen kívül – vasúti pályán áthaladni, tartózkodni. Magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedésben résztvevők biztonságát, a vonatszerelvény vezetőjének, illetve a vonaton tartózkodó jegyvizsgáló és az utasok életét, testi épségét.

A Szekszárdi Járásbíróság a járási ügyészség valamennyi indítványának helyt adva a férfit 200 óra közérdekű munka büntetésre ítélte. Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így az rögtön jogerőre is emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában