Tűzgyújtási tilalom

2023.09.21. 17:22

Nyolcvannyolc focipályányi terület égett le

Még mindig érvényben van az országos tűzgyújtási tilalom, ennek ellenére magas a szabadtéri tüzek száma.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Nőtt a szabadtéri tüzek száma az elmúlt hetekben. Szerdán például a Baranya Vármegyei Mecseknádasd és Hidas közötti külterületen aljnövényzet és gaz égett egy hektáron. A tűz egy közeli, kisebb akácos erdőt is veszélyeztetett. A lángokat a bonyhádi és szekszárdi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámok segítségével fékezték meg – mondta Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Hozzátette, hogy idén száz alkalommal vonultak vármegyénk tűzoltói szabadtéri tüzekhez, és közel hatvankettő hektárnyi – mintegy nyolcvannyolc focipályának megfelelő – területen csaptak fel lángok. Csak augusztus elseje óta közel harmincegy hektárnyi területen oltották a lángokat a tűzoltók.

A szóvivő egyúttal a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet. Mint mondta, országos tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában