Pusztító tűz

2024.01.05. 15:00

Lakhatatlanná vált a tűzben a decsi család otthona (videóval)

Egy decsi parasztház kazánháza és tetőszerkezete gyulladt ki pénteken reggel. Szekszárdról, Bajáról, Mohácsról és Véméndről is nagy erőkkel vonultak tűzoltók.

Révészné Hanol Erzsébet

A tűzoltók a lemeztető megbontásával tudták megfékezni a lángokat Fotó: Makovics Korné

Alighogy véget ért a szolgálatváltás pénteken reggel a szekszárdi tűzoltóságon, felvillant a riasztást jelző lámpa, és vehették is a bevetési ruhájukat az aznap szolgálatot teljesítők: Decsre riasztották őket lakóépület tűzhöz. Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy egy százötven négyzetméteres, felújított parasztház kazánháza és tetőszerkezete gyulladt ki. Nemcsak a szekszárdi tűzoltók vonultak a helyszínre nagy erőkkel, hanem Bajáról, Mohácsról és Véméndről is riasztottak egységeket. A rajok vízsugarak és kézi szerszámok segítségével, a lemeztető megbontásával fékezték meg a mintegy ötven négyzetméteren tomboló lángokat.

A tetőgerendák károsodtak

Heberling Tibor polgármester a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a család otthona a tűz pusztítása után lakhatatlanná vált, és gyűjtést indított számukra. Megkeresésünkre elmondta, hogy a tetőszerkezet veszett oda, a gerendák ugyanis nagy mértékben károsodtak a lemezborítás alatt, illetve átázott a mennyezet. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a tűzoltók körültekintőek voltak az oltás során, ügyeltek rá, hogy a falakat ne áztassák el a szükségesnél jobban, így megóvták az épületet.

A házban egy házaspár élt, gyermekeik már felnőttek, kirepültek, így most egyikükhöz költöznek. Az önkormányzat azonnali segítségként egymillió forintos szociális segélyt biztosított számukra, és minden továbbiban mellettük áll. A házat még pénteken befóliázták, védve a falakat a további károktól. A polgármester a lakosság részéről is összefogást tapasztalt, nemcsak a családtagok, a szomszédok is segítettek, amiben csak tudtak. A jövő héten pedig évindító rendezvény lesz a Faluházban, ami ugyan ingyenes, de elhelyeznek egy urnát, hogy aki adakozni szeretne, megtehesse, ezzel is támogatva a családot.

A kazánházból indulhatott a tűz

Heberling Tibor a károsultakról elmondta, hogy nagyon pedáns, a környezetükre igényes emberek. Ezt jelzi az is, hogy miután a tűzoltók elhagyták a helyszínt, azonnal hozzáfogtak a rendrakáshoz, a károk felszámolásához. A faluvezető úgy tudja, a kazánházból indult a tűz kora reggel. Járókelők lettek figyelmesek a gomolygó füstre, ők értesítették a családfőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában