Tárgyalás

2024.01.23. 08:30

Lőfegyvereket halmozott fel értényi otthonában egy német férfi

Különböző gyártmányú és típusú fegyvereket, illetve lőszereket foglaltak le a tamási rendőrök egy idős német férfi lakásán. A bíróság jogerős ítéletet hozott az ügyében.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: Police.hu

Lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt megrovásban részesítette a Tamási Járásbíróság azt az idős német férfit, aki engedély nélkül számos lőfegyvert és lőszert tartott a lakásában. Az ügyben hétfőn tartottak tárgyalást.

Dr. Bajusz János sajtótitkár elmondta, hogy a nyolcvanas évei elején járó, német állampolgárságú vádlott körülbelül harminc éve költözött Magyarországra, egy Tolna vármegyei községbe, azt megelőzően tengerészgyalogosként és katonaként szolgált, dolgozott. 

Portálunk úgy tudja, hogy a férfitől Értényben foglalták le a fegyvereket.

Az évek során külföldön több lőfegyvert és lőszert szerzett, ezeket Magyarországra is magával hozta, azokat azonban nem jelentette be, otthonában tartotta és egyikhez sem rendelkezett hazánkban érvényes fegyvertartási engedéllyel.

A Tamási Rendőrkapitányság nyomozói 2022. júliusában kutatást végeztek a lakásán.

Az egyenruhások lefoglaltak húsz különböző gyártmányú és típusú fegyvert. Sörétes vadászpuska, sörétes kispuska, kengyelkulcsos kispuska, kengyelkulcsos puska, öntöltő rendszerű pisztolyok, hatlövetű forgópisztolyok, ötlövetű forgópisztoly, kispuska, golyós puskák kerültek elő, amelyek a törvény szerint lőfegyvernek minősülnek. A rendőrök lefoglaltak továbbá különböző töltényeket, vadásztöltényeket is, amelyek lőszernek minősülnek.

Mentális személyiségzavart állapítottak meg

A járásbíróság a két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény esetében a cselekmény tárgyi súlyára, a bűnösség fokára, illetve a számba vett enyhítő körülmények túlsúlyára is tekintettel úgy ítélte meg, hogy az egyik legenyhébb büntetőjogi szankció is elegendő, egyben célravezető. Az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény szerint a férfi mentális személyiségzavara okán korlátozott beszámítási képességgel rendelkezik, ekként a bűncselekmény következményeinek felismerésében, vagy e felismerésnek megfelelő cselekvésben korlátozott.

A megrovás lényege, hogy a bíróság a helytelenítését fejezi ki a jogellenes cselekmény miatt, és felszólítja a vádlottat, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől. A bíróság a lefoglalt lőfegyverek és lőszerek elkobzását is elrendelte.

Az ítélet jogerős, azt mind az ügyészség, mind a védelem tudomásul vette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában