Megcsapolt bankszámlák

2024.02.16. 11:31

Letartóztatásba került az online csaló

Online csaló került letartóztatásba. A férfi és társai több mint 80 millió forinttal károsítottak meg gyanútlan embereket.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Letartóztatásba került az a 47 éves férfi, aki a megalapozott gyanú szerint társaival az interneten keresztül csalt ki pénzt gyanútlan emberektől. A Szekszárdi Járási Ügyészség indítványára a Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra rendelt el a letartóztatását – áll a Tolna Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított és társai tavaly nyártól kezdődően különböző módszerekkel, az interneten keresztül kicsalták a sértettek netbanki adatait, amelyek felhasználásával „megcsapolták” a bankszámláikat. Előfordult, hogy az elkövetők áloldalra navigáló, adathalász linket küldtek a sértettnek, de volt olyan eset is, hogy képernyőtükröző programot töltettek le a megtévesztett személlyel a számítógépére, és annak segítségével szerezték meg az adatait.

Az elkövetők az így megszerzett azonosítókkal a sértettek számlájáról különböző pénzösszegeket utaltak át a saját, illetve az általuk beszervezett más személyek számláira. A kicsalt összegeket készpénzben vették fel ATM automatából, vagy kártyás vásárlással valutára váltották át. A férfi és társai több mint 80 millió forint kárt okozott a sértetteknek.

A nyomozó hatóság a férfit többrendbeli, információs rendszer felhasználásával bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével gyanúsítja, amely bűncselekmények közül a legsúlyosabb 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyészség álláspontja szerint a munkanélküli, más büntetőeljárás hatálya alatt is álló gyanúsított estében fokozottan fennáll a bűnismétlés veszélye, továbbá az, hogy szabadlábon hagyása esetén veszélyeztetné a bizonyítást. A nyomozási bíró minden tekintetben osztva az ügyészi indítványban foglaltakat, egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában