Riasztották a tűzoltókat

2024.03.05. 14:24

Fürdőszobában jelzett a szén-monoxid-érzékelő

Szén-monoxid jelenlétét jelezte az érzékelő egy dombóvári ingatlan fürdőszobájában. A helyszínre tűzoltókat riasztottak.

Révészné Hanol Erzsébet

(Illusztráció: MW)

Idejében jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy dombóvári lakóépület fürdőszobájában hétfőn este. A fürdőszobában egy nyílt égésterű gázbojler üzemelt a jelzés idején. A helyszínre a dombóvári hivatásos tűzoltókat riasztották,  akik a rekonstrukciót követően veszélyes határérték alatti koncentrációt mértek. A gázszolgáltató szakembere a szolgáltatást a helyszínen elzárta – tájékoztatott Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, aki a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Mint mondta, szerencsére egyre többen gondoskodnak az életmentő érzékelők beszerzéséről és telepítéséről. Az elmúlt évben összesen huszonhét alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid jelenlétével kapcsolatos eseményhez. Több olyan eset is történt, amikor szieszta kályha vagy fürdőszobában és konyhában üzemelő, nyílt égésterű, átfolyós vízmelegítő miatt adott jelzést az eszköz. Idén már tizennégy alkalommal vonultak a Tolna vármegyei tűzoltók hasonló esetekhez.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. Nyáron is számolni kell a láthatatlan gyilkossal, tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a szén-monoxidnak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás.

A kémény szabálytalan műszaki kialakítása vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat a keletkezéséhez. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában