Szekszárdi Törvényszék

2024.03.08. 17:30

Késelés a szekszárdi kórházban: bíróság elé állt a vádlott

Megszúrt egy ápolónőt, többeket megfélemlített. Zárt ülést rendelt el a bíró a szekszárdi kórházban történt késelés vádlottjának ügyében.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Előkészítő ülést tartottak pénteken a Szekszárdi Törvényszéken a szekszárdi kórházban tavaly történt késelés vádlottjának ügyében. Dr. Bajusz János sajtótitkár elmondta, hogy az ügyész indítványára – a védő támogatásával – a bíró zárt ülést rendelt el erkölcsi okokból, a közerkölcs védelmében, így a tárgyalás lezárulta után csak az ítéletről adhat majd tájékoztatást.

Az alkoholmegvonás okozott tudatborult állapotot

A vádiratból tudható, hogy a hetvenöt éves vádlott nyugdíjasként egyedül élt, alkoholfüggő. A férfi 2023. május 13-án otthonában ittasan combnyaktörést szenvedett, ezért a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Traumatológiai Osztályán megműtötték. A műtétet követő alkoholmegvonás, esetleges relatív oxigénhiányos állapot, illetve agyi anyagcserezavar miatt hirtelen kialakult tudatborult, úgynevezett delirózus tudatállapot alakult ki. Ennek következtében kóros elmeállapotként értékelendő, a valóságtól elszakadt, üldöztetéses élményei alakultak ki, amelyek képtelenné tették őt a cselekmény következményeinek felismerésre.

A vádlott tudatborult állapotában 2023. május 14-én éjszaka a kórtermében zavartan viselkedett, összefüggéstelenül beszélve az ápolókat hibáztatta. A sértett ápolónő ezért orvosi engedéllyel nyugtató injekciót adott neki. Nem sokkal később a folyosón összetalálkozott a kerettel közlekedő vádlottal, és megkérdezte tőle, hogy miért jött ki a kórteremből. A vádlott erre a bal kezében lévő 12,5 centiméter pengehosszúságú – saját tulajdonát képező – konyhakéssel a sértettet kis-közepes erővel a felhasa jobb oldalán megszúrta. A szúrás a hasüreget megnyitotta, de a szerveket nem sértette, vérgyülemet eredményezett. A hasüreg megnyílása közvetett életveszélyes sérülést okozott. A sértettet még aznap éjjel megműtötték.

Az orvosi szobába menekültek

A szúrást követően a nő az orvosi szoba felé futott, a történteket észlelő többi sértettel félelmükben odamenekültek, mivel a férfi továbbra is a késsel hadonászott, támadólag közeledett. Az egyik sértett belülről tartotta az ajtót, így megakadályozva a vádlott bejutását, egy másik pedig ki akart menni, hogy kivegye a férfi kezéből a kést, ám a vádlott kívülről rájuk zárta az ajtót. A segítségül érkező másik sértett férfi szakápoló többszöri felszólítására a vádlott a kést a földre tette, miközben egy másik szakápoló kiszabadította az orvosi szobában lévő kollégáit. Végül orvosi utasításra a vádlottnak újból nyugtató injekciót adtak, illetve intravénás nyugtatót kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában