Évet értékelt a katasztrófavédelem

2024.03.19. 11:30

Durván megnőtt a műszaki mentések száma Tolnában

Közel 2 373 eseményhez vonultak a vármegye tűzoltóságai tavaly. Jócskán nőtt a műszaki mentések, és enyhén csökkent a tűzesetek száma – derült ki a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn megtartott évértékelőjén. Az értekezleten a 2023. évi tevékenységét és a 2024. évre vonatkozó feladatait fogalmazta meg a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Teol.hu

Az Igazgatóság elmúlt évi tevékenységét Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, katasztrófavédelmi igazgató foglalta össze. Kiemelte a legfontosabb eseményeket, jelentősebb fejlesztéseket, továbbá a szakterületek tevékenységét és eredményeit diagramok és fényképek segítségével szemléltette. Beszélt a műszaki mentések és a tűzesetek számáról is. 

A műszaki mentések száma jócskán megnőtt.
Dr. Balázs Gábor ismertetése alapján a műszaki mentések száma jócskán megnőtt. Fotó: Tolna VMKI

A műszaki mentések aránya jócskán nőtt

A beszámolóban elhangzott, hogy 2023-ban összesen 2 373 eseményhez vonultak a vármegye tűzoltóságai, ebből 746 tűzeset és 1 627 műszaki mentés történt, amely 40 százalékkal több az előző évi összes műveleteknél. Az előző évihez mérten a műszaki mentések száma arányaiban 92 százalékkal nőtt, míg a tűzesetek száma 14 százalékkal csökkent. 

Az igazgató kitért a kéménytüzek és szén-monoxid jelenlétével kapcsolatos események statisztikáira, továbbá kiemelte a Tolna Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság, valamint a katasztrófavédelmi kirendeltségek és hivatásos tűzoltó-parancsnokságok tűzmegelőzés érdekében folytatott közös munkáját. A kivetített diákból a résztvevők megismerték a tűzvizsgálati eljárások eredményeit, és a polgári védelmi tevékenységet ellátó szakterület lakosságvédelem érdekében végzett feladatait. Dr. Balázs Gábor a hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltóságok szerepe mellett az önkéntes mentőszervezetek jelentőségét is hangsúlyozta. 

Az iparbiztonsági szakterület vonatkozásában a veszélyes áruszállítás során végrehajtott ellenőrzéseket, míg a hatósági tevékenységet illetően pedig szakterületenként tájékozódott az állomány a végrehajtott eljárásokról. Az innovációval kapcsolatos fejlesztésekről a gazdasági, illetve az informatikai szakterületek bemutatásakor adott tájékoztatást az igazgató. A humán szakterület összegzésénél a feltöltöttségről, míg a hivatali tevékenység diáinál a közérdekű ügyek statisztikáit taglalta a dandártábornok. A főügyeleti osztály és az ellenőrzési szolgálat éves tevékenységét követően a jelentősebb szervezeti eseményeket is felsorolta az igazgató. A tábornok kiemelte, hogy 2024-ben is folytatni kell a magas színvonalú munkát. Továbbá figyelmet kell fordítani az állomány folyamatos képzésére és egészségének megőrzésére.

Laczkó Levente. Fotó: Tolna VMKI 

A tűzmegelőzési bizottság munkája a statisztikában is megmutatkozik

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében megjelent Laczkó Levente megelőzési és engedélyezési szolgálatvezető megerősítette, hogy az Igazgatóság 2023. évben nyújtott teljesítménye megfelelő volt. A Tolna Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság munkája a halálos kimenetelű lakástüzek, továbbá a szén-monoxid jelenlétével kapcsolatos események megelőzésében is központi statisztikákban is megmutatkoznak. A szolgálatvezető méltatta az Igazgatóság rendvédelmi társszervekkel, társhatóságokkal, valamint az együttműködő szervezetekkel folytatott közös munkájának eredményeit, amely együttműködések mind hozzájárulnak a Tolna vármegyében élő emberek biztonságához. Nem utolsó sorban említést tett, hogy az állomány családjainak is jár a köszönet, mivel szeretteik állandó támaszát képezik.

A vármegyei igazgatóság Wesselényi utcai szákházban megtartott értekezleten ugyancsak részt vett Horváth Kálmán, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal főispánja, és Orbán Attila, Tolna Vármegye Közgyűlésének alelnöke. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában