Kéményseprés

2024.01.04. 11:56

Huszonegy tolnai településre riasztották a tűzoltókat kéménytűz miatt

Tavaly huszonnégy alkalommal riasztották a tűzoltókat kéménytüzekhez vármegyénkben – hívta fel a figyelmet a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Teol.hu

Fotó: MW

Összesen huszonegy településen csaptak fel a lángok, vagy izzott be a tökéletlen égéstermék a kéményekben. Tavaly, a fűtésszezon kezdetétől számítva kilenc esetben vonultak kéménytüzekhez a vármegyei tűzoltóegységek.

2020-ban 30, 2021-ben 22, 2022-ben 30, míg tavaly 24 alkalommal keletkezett kéménytűz Tolna vármegyében.

Kéményben lerakódott korom izzott december 16-án Szakcson, a Kossuth utcában. A tűzeset helyszínére a dombóvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik eltávolították az éghető anyagot a kazánból, továbbá felhívták az ott lakók figyelmét, hogy a tüzelőberendezést és a kéményt ne használják. A lakóépület fűtése alternatív módon megoldható.

Lerakódott korom izzott egy családi ház saválló kéményében az újév első napján Bogyiszlón, a József Attila utcában. A tűzesethez a tolnai önkormányzati tűzoltók siettek, akik eltávolították az éghető anyagot a tüzelőberendezésből, továbbá felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a fűtőberendezést a kéményseprők kiérkezéséig ne használják. 

Érdemes megfogadni a tanácsokat

A fűtőeszközök telepítését bízzuk szakemberre, a karbantartásuknál pedig mindig kövessük a gyártói utasításokat. Az épített fűtőeszközök: kandallók, kályhák építését és karbantartását is megfelelő végzettségű szakemberrel végeztessük. A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni – figyelmeztetett a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést. Azoknak, akik most szeretnék ellenőriztetni a kéményüket, előfordulhat, hogy várniuk kell, mert ilyenkor leterheltebbek a kéményseprők. 

Vármegyénkben nagyságrendileg két hét a várakozási idő a megrendeléstől számítva.

Ahol fával fűtenek, ott a lakástüzek megelőzése érdekében tartsák távol a tüzelőt és egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől. A kipattanó szikrák ellen használjanak szikrafogót. Kerüljék a nedves, kezelt fával, szeméttel fűtést, mert ezek fokozzák a kéményben a korom és kátrány lerakódását. A kémény falán lerakódó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el – meg fog gyulladni, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. 

„Ki az ön kéményseprője” 

A katasztrófavédelem honlapján a „Ki az ön kéményseprője” felületen irányítószám alapján lehet megnézni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetnünk az ingyenes kéményellenőrzésre. Ha a katasztrófavédelem ellátási területén élünk, időpontot ugyanezen a felületen lehet foglalni az online ügyintézés – időpontfoglalás felületen. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámot hívja. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában