Katasztrófavédelem

2024.04.15. 07:00

Halálos tűzeset is történt Tolnában

Negyvenhétszer riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat 2024 első negyedévében Tolna vármegyében. Halálos tűzeset is történt.

Teol.hu

Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 38 órára és 113 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 951 négyzetméternyi épített terület égett le, 9 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná. A halálos tűzeset következtében egy ember életét vesztette, a tűzesetekben további öt ember megsérült – tájékoztatott Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Halálos tűzeset történt Tolnán január 5-én.
Tolnán halálos tűzeset történt. Egy idős nő holttestét oltás közben találták meg a tűzoltók. Fotó: Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

A legtöbb tűz a kéményből indult

A 47 tűzzel érintett Tolna vármegyei épület közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, így több idő jut a cselekvésre. A legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes eset csaknem 27 százaléka. A tűzesetek 10 százalékában a konyhában, 10 százalékában a hálószobában, 6 százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. 

A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. 

A legnagyobb tűz január 5-én, Decsen volt, ahol egy családi ház kazánháza, padlástere és a tetőszerkezete égett, közel 300 négyzetméteren. A tüzet a lemez tetőhéjazat megbontása után négy vízsugárral eloltották.

Tolnán halálos tűzeset történt

A leghosszabb beavatkozás szintén január 5-én történt, Tolnán, ahol egy két lakrészből álló családi ház tetőszerkezete teljes terjedelmében égett. A tűzben egy ember életét vesztette. A lakóépület oltása az utómunkálatokkal együtt közel négy órát vett igénybe. 

A katasztrófavédelem két esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében. Szándékosság gyanúja egy esetben sem merült fel.

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetők, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére. 

Az első negyedévben szén-monoxid miatt tizennégy alkalommal riasztották a tűzoltókat, de szerencsére sem sérülés, sem haláleset nem történt. 

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. 

Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni.

A legutóbb szombaton történt olyan tűzeset, amiben lakóépület gyulladt ki. Mint azt megírtuk, a tűzben egy 120 négyzetméter területű szőlőhegyi családi ház lakhatatlanná vált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában