Felmentették

2024.04.10. 17:30

Kényszergyógykezelésre kötelezte a bíróság a kórházi késelőt

Kóros tudatállapotban késelte meg a szekszárdi kórház egyik ápolóját egy 75 éves beteg tavaly. Emiatt nem büntethető, azonban a Szekszárdi Törvényszék elrendelte a kényszergyógykezelését. A döntés nem jogerős.

Révészné Hanol Erzsébet

Kóros tudatállapotban késelte meg a szekszárdi kórház egyik ápolóját a 75 éves beteg

Fotó: Mártonfai Dénes

Felmentette a bíróság az ellene felhozott vádak alól azt az idős férfit, aki tavaly májusban szúrt meg késsel egy ápolót a szekszárdi kórházban, ugyanakkor elrendelték a kényszergyógykezelését az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. A szakértői vélemények alapján a férfi kóros elmeállapotban követte el a cselekményt, így nem büntethető.

A Szekszárdi Törvényszéken szerdán tartottak újabb tárgyalást az ügyben. Az egyik sértett tanút, illetve szakértőket hallgattak meg. Az igazságügyi pszichiáter szakértő többek között arról beszélt, hogy nem zárható ki annak a veszélye, hogy a jövőben újabb erőszakos cselekményt követ el a férfi. Az alkoholfüggőség miatt ugyanis úgynevezett Korszakov-szindróma alakult ki nála, ami maradandó tünetegyüttest okoz, tüneti kezelése azonban lehetséges. Emellett demencia és a kognitív képességek hanyatlása is megfigyelhető nála, ugyanakkor az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben alkalmazott előzetes kényszerkezelés hozott javulást az állapotában.

Hirtelen alakult ki a tudtaborult állapot

A vádiratból tudható, hogy a hetvenöt éves vádlott nyugdíjasként egyedül élt, alkoholfüggő. A férfi 2023. május 13-án combnyaktörést szenvedett az otthonában, ezért a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Traumatológiai Osztályán megműtötték. A műtétet követő alkoholmegvonás, esetleges relatív oxigénhiányos állapot, illetve agyi anyagcserezavar miatt hirtelen fellépő tudatborult, úgynevezett delirózus tudatállapot alakult ki, ami tartósan fennállt. Emiatt üldöztetéses élményektől hajtva, a valóságtól elszakadva követte el a cselekményt. A kóros elmeállapot miatt pedig képtelen volt a  cselekmény következményeinek felismerésre, illetve a felismerésnek megfelelő cselekvések tanúsítására.

A vádlott tudatborult állapotában 2023. május 14-én éjszaka a kórtermében zavartan viselkedett, összefüggéstelenül beszélve az ápolókat hibáztatta a sérüléseiért. A sértett ápolónő ezért orvosi engedéllyel nyugtató injekciót adott neki. Nem sokkal később a folyosón összetalálkozott a vádlottal, és megkérdezte tőle, hogy miért jött ki a kórteremből. A férfi erre a bal kezében lévő 12,5 centiméter pengehosszúságú – saját tulajdonát képező – konyhakéssel a sértettet kis-közepes erővel a felhasa jobb oldalán megszúrta. A szúrás a hasüreget megnyitotta, és csak a szerencsének köszönhető, hogy a szerveket nem sértette, azonban vérgyülemet eredményezett. A hasüreg megnyílása közvetett életveszélyes sérülést okozott. A sértettet még aznap éjjel megműtötték.

Fotó: Mártonfai Dénes

A vádlott nem emlékszik a történtekre

A szúrást követően a nő az orvosi szoba felé futott, másik két nővérrel félelmükben odamenekültek. A szoba ajtaját a vádlott kívülről rájuk és a bent tartózkodó orvosra zárta. A segítségül érkező másik sértett férfi szakápoló többszöri felszólítására a vádlott a kést a földre tette, miközben egy másik szakápoló kiszabadította az orvosi szobában lévő kollégáit. Ezek után a vádlott a vele szemben álló, őt lefogó férfi sértettet megfejelte. Végül orvosi utasításra a vádlottnak újból nyugtató injekciót adtak, illetve intravénás nyugtatót kapott.

Az ügyész a kényszergyógykezelés elrendelését szorgalmazta a vádbeszédben, míg a vádlott ügyvédje azt kérte, hogy felmentés mellett otthonában kapjon felügyelet az idős férfi, aki az utolsó szó jogán úgy fogalmazott, hogy csodálkozik magán, el se tudta volna képzelni, hogy ilyet tesz. Ügyvédje azt is elmondta, hogy védence nem emlékszik semmire a történtekből, de azt mondja, ha ez valóban megesett, elnézést kér a sértettektől.

A bíróság végül a kényszergyógykezelés mellett határozott, a kést elkobozzák, a bűnügyi költségek pedig az államot terhelik. A férfi védője fellebbezett, így a döntés nem jogerős, azonban az ügyész indítványát elfogadva, a vádlottat továbbra is a Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kezelik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában