bírósági ítélet

2019.05.23. 08:00

Fogházbüntetésre ítélték a gázolót

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

Helyben hagyta szerdán délelőtt a Szekszárdi Törvényszék az elsőfokú bíróság egy korábbi ítéletét. Halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek első fokon a Szekszárdi Járásbíróság a vádlottat, és ezért 1 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Emellett 3 év 6 hónapra minden kategóriában eltiltották a közúti járművezetéstől. A vádlott a büntetés felének a letöltése után feltételes szabadságra bocsátható, tájékoztatott dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A férfi egy cég alkalmazásában gépkocsivezetőként közlekedett egy teherautóval 2016. augusztus 6-án, a reggeli órákban. A 6-os főúton Kakasd irányából Szekszárd felé haladt, amikor egy jobbra ívelő kanyarban áttért a menetiránya szerinti bal oldali sávba, ahol összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő és már lassító személyautóval. A tehergépkocsi sebessége 95–105, a személyautóé pedig az ütközés idején 55–61 kilométer volt óránként. A balesetben műszaki hiba nem játszott közre.

A személyautóban bal hátul egy ülésmagasítón ülő, biztonsági övvel rögzített hároméves kisgyerek a helyszínen életét vesztette. Hárman maradandó fogyatékosságot, egy ember pedig súlyos sérülést szenvedett el. A büntetés kiszabásánál mindezeket súlyosító körülményként értékelte a bíróság, amikor a végrehajtható szabadságvesztés mellett döntött. Ugyanakkor enyhítő körülményként vették figyelembe a vádlott rendezett családi helyzetét és büntetlen előéletét. Ekként értékelték a bűnösségre is kiterjedő részletes beismerő vallomását, megbánó magatartását, s hogy a balesetben ő is súlyosan megsérült, valamint az idő múlását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában