birsalmaszezon

2017.10.17. 11:30

Itt van a szezonja a birsnek, készülhet belőle lekvár és sajt

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták a birsalmát, és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek, kompótnak és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.

Mauthner Ilona

Azt mondják a vidéki emberek, ahol a szőlő megterem, ott a birs is jól érzi magát. Tolna megyében van szőlőültetvény bőven, ennek ellenére birsből csupán egy-egy fát ültetnek az emberek.

– A nagymamám így ősz tájékán mindig készített birsalmasajtot és -lekvárt – mondta a szekszárdi Simon Éva. – Pár évvel ezelőtt arra kértem a férjemet, aki kertész, vásároljunk mi is pár birsfát a kertünkbe. Így is történt, a fáink – nyolc is van belőlük – most négyévesek, és mindegyik tele van gyümölccsel. A szomszédaink megcsodálták, milyen szép nagyok a birsalmák. Mi az ültetést követően minden év tavaszán megtrágyáztuk a fák környékét, bizonyára azért lettek ilyen szépek a fáink. Most, hogy én is nagymama lettem, örömmel készítem el az idén karácsonyra a birsalmasajtot – meséli Éva.

A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, megfőzve vagy megsütve azonban a gyümölcs sötétrózsaszínes lesz, és isteni finom. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserében viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll.

Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt. A birs a meleg éghajlatot kedveli. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találunk.

A négy–hat méteresre növő fa rózsaszínes virágait májusban és júniusban hozza, levelei sötétzöldek. A gyümölcs szeptemberben, októberben érik, de egyes fajokat novemberben, decemberben szüretelnek. A világon mintegy kétszáz faj ismert. Hazánkban legismertebb a Bereczki, a Leskováci és a Konstantinápolyi birs.

Az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk a birset, mondta Simon Éva.

A birsnek számos kiváló élettani hatása van. Pektintartalmának köszönhetően leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek mindennap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. Emésztési problémák esetén is jól használható. Don Qui­jote Sancho Panza gyomor­rontását is birssel javasolta gyógyítani. A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel.

A birsalmasajt receptje

A birsalmákat tisztára mossuk, erre kiváló megoldást jelent egy körömkefe. Kivágjuk a hibás részeket, és egészben feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A főzési idő körülbelü 30 perc. Amikor puhára főtt, eltávolítjuk a nem kívánt részeket, magházat, azután összeturmixoljuk, és újra feltesszük főni a cukorral (1 kg péphez 70 dkg cukrot számolunk, de függ attól is, mennyire érett a birs), és legalább negyedóráig lassú tűzön főzzük. Ha azt szeretnénk, hogy keményebb legyen a sajtunk, akkor nem árt, ha zselésítő port is teszünk bele. Az aromája és a színe miatt tehetünk bele egy evőkanál citromlevet, fahéjat is. A sűrű masszát nem túl forrón fóliával kibélelt őzgerinc­formába öntjük, és hagyjuk dermedni legalább egy napot. A formából kiborítva egy sütőpapírra tesszük, hagyjuk szikkadni, amíg ki nem szárad, közben megforgatjuk. Alufóliába csomagolva jó ideig eláll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában