Beruházás

2017.11.19. 18:30

Katolikus iskolanegyedet alakít ki Tamási és az egyházmegye

Még szorosabbra fűzi együttműködését Tamási Város Önkormányzata és a Pécsi Egyházmegye – jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón. A következő években katolikus iskolanegyed épül a Koppány-parti városban.

Balázs László, Fotó: Makovics Kornél

Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy 2015. január 1-jétől a Béri Balogh Ádám Gimnázium a Pécsi Egyházmegye fenntartásába került. A város tulajdona maradt az épület, az egyház 50 évre használatba kapta. A folyamat bővült 2016. szeptember 1-jén, amikor a gimnázium tagintézményeként elindult a Szent Balázs Katolikus Óvoda, idén szeptember 1-jén pedig egy általános iskolai osztály.

– A két fél közötti hosszú távú együttműködésen alapuló kész tervről van szó – mondta Porga Ferenc polgármester. Hozzátette, a katolikus oktatási negyed kialakításának célja a gimnázium olyan mértékű bővítése, átalakítása, fejlesztése, amely alkalmassá teszi a jelenlegi épületet új alsó és felső tagozat, esetleg óvodai csoportok befogadására, működtetésére. Az új épülete(ke)t a kor követelményeinek megfelelő épületegyüttesként kell elképzelni. Az önkormányzat nem fenntartója az iskoláknak, mégis, mint az épület tulajdonosa, felelősséget érez a helyi oktatás, nevelés működéséért. Ezt az elkötelezettséget az is kifejezi, hogy az elmúlt két évben az intézmény épületében számos új beruházás indult és fejeződött be. A város több mint 200 millió forint forrást vont be a rekonstrukciókba, mert a cél, hogy erős, jól működő, színvonalas oktatást nyújtó alma matere legyen a térségnek, hosszú távon biztosítható legyen a nyolcosztályos szerkezet megtartása. 

– A szülőknek legyen lehetőségük keresztény értékeket biztosító katolikus vagy akár állami fenntartású intézmények között választani – hangsúlyozta Porga Ferenc. – Erős iskolák nélkül nincs város, erős gimnázium nélkül nincs Tamási. Ezen várospolitikai célok elérésére jó partnerre találtunk a pécsi püspökségben. Nem mindegy, hogy a nevelés, oktatás helyszíne milyen infrastruktúrájú. Az együttműködési megállapodás közép- és hosszú távon jó stratégiát jelent az egyháznak és az önkormányzatnak is – mondta a polgármester.

A katolikus oktatási negyed kialakításával kapcsolatos döntéseket az önkormányzat képviselő-testülete októberi ülésén már jóváhagyta. A város első körben azt vállalta, hogy az ingatlan területének bővítését újabb telkek, ingatlanok vásárlásával lehetővé teszi. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy új bejáratot alakítanak ki a Széchenyi utca felől. Az ingatlanfejlesztésnek köszönhetően lesz elég terület és hely arra, hogy az új épületek megépülhessenek, megújul az udvar, illetve új parkolót alakítanak ki.

– Közös öröm ez a nap, hosszú egyeztetés előzte meg, illetve az előző évek szisztematikus együtt gondolkodása és cselekvése – vette át a szót dr. Udvardy György. – Az itt tanulók, a régióban élő gyerekek, szülők javára történik mindez. A cél, hogy legyen felekezeti oktatásra lehetőség azok számára, akik kérik, nem kizárva ebből senkit, nem teremtve versenyhelyzetet bárki mással. Gazdasági igazgatónkat idézve: semmilyen szél sem jó annak a hajóskapitánynak, aki nem tudja, melyik kikötőbe akar eljutni. Egy ilyen együttműködés kapcsán felvetődhet, hogy szép, de mi a súlya. Azt mindenképpen kifejezi, hogy tudjuk, milyen kikötőbe akarunk eljutni. És hogy milyen szélirányunk, lehetőségeink lesznek? A lehető legjobban szeretnénk kihasználni, akár együttes pályázati források bevonásával. Van elgondolásunk arról, milyen oktatási körülményeket szeretnének biztosítani a gyerekeknek. Ez vonatkozik az infrastruktúra, de a tartalomból indultunk ki. Ezért rajzolódott ki egy oktatási-nevelési centrum, iskolaközpont kialakításának lehetősége és szükségszerűsége. Az egyházmegye évről évre jelentős lépéseket tesz ennek érdekében, mert szeretnék ezt a nagy tervet megvalósítani. Hisszük, hogy az itt élők javát szolgáljuk, mert egy kézzel fogható, reális terv nyugalmat és biztonságot teremt a régió lakóinak szívében. A püspökség partner a befektetésekben, rendkívüli kormányzati támogatásnak köszönhetően 2018 végéig 200 millió forintot fordítunk fejlesztésre, főleg az osztálytermek indokolt és szükségszerű felújítására. Szeretnénk átgondoltan, felelősen felhasználni az összeget, hogy a korszerűsítés a későbbi iskolaközpont szerves részeként jelenjen meg – tette hozzá a püspök.

Létszámbővülésre számítanak

Dr. Udvardy György megyés püspök közölte: az egyházmegye az óvodától az érettségiig tanulási lehetőséget akar nyújtani Tamásiban. A középtávú terv szerint mintegy kétmilliárd forintos beruházással bővítik a kollégiumot, iskolaépületeket, sportpályákat, szaktantermeket, kápolnát építenek a gimnázium mellé. A 70 éves gimnázium a hozott egyházi értékeknek köszönhetően tovább erősödött. A jelenleg 380 diákot oktató, négy- és nyolcosztályos képzést folytató intézményben folyamatosan létszámbővülésre számítanak. Jók a középiskola felvételi számai, az egyetemre és főiskolára bejutott diákok 85 százaléka az első helyen megjelölt felsőoktatású intézménybe nyert felvételt.

 

Címkék#Tamási

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában