Gárdai György

2017.12.03. 20:00

Idén két évfordulót ünnepelhettek: Új Hullám és a Gastroblues Fesztivál

Koncerttel, mégpedig a 25. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál zárókoncertjén fergeteges hangulatot teremtő Elvis Live – Ed Philips & Memphis Patrol együttes Elvis Presley-programjával ünnepelte harmincadik születésnapját a Gastroblues Klub.

Vida Tünde

Harminc esztendeje, 1987. december 4-én kapta meg működési engedélyét a város történetében fontos szerepet játszó vendéglátó egység, az Új Hullám. Gárdai György blues-rock-jazz kocsmájából, indult ugyanis útjára a szintén idén jubiláló Gastroblues Fesztivál. Mi mással ünnepelték volna az évfordulót, mint egy jó hangulatú, a kultúrkocsma miliőjébe illő koncerttel és azok részvételével, akik az elmúlt harminc évben segítették, nyomon követték az intézménnyé nemesült vendéglátó egység sorsát.

– Ritkaság, ha egy vendéglő megéri a harmincadik születésnapját – jegyzi meg a tulajdonos, aki azt sem titkolja, hogy eljött az ideje a váltásnak: leteszi a lantot, azaz a fesztivál szervezését. Gyerekei, Viktória és Ádám, illetve menye, Éva veszik át a kivételes örökséget. Nem lesz nekik idegen a dolog, belenőttek a fesztiválba, ám a szükséges tudást nem csak a gyakorlatban szerezték meg. Viktória fuvolaművész, Hágából néhány éve Pécsre költöztek, már a távolság sem akadály. Ádám vendéglátó középiskolát végzett, majd Baján művelődésszervező diplomát, a Szegedi Tudományegyetemen informatikus könyvtáros, később tanári diplomát szerzett, felesége idegenforgalmi és szállodai közgazdász, a szakdolgozatát a Gastrobluesból írta. E tekintetben egyébként nem ő az egyetlen, többen is megtették már ezt. Viktória két gyermeke, bár csak 13 és 16 évesek, a legutóbbi fesztivál templomi koncertjén már segítettek a tolmácsolásban.

Gárdai György szerencsés dolognak tartja, hogy a hetvenedik születésnapja előtt meg tudta rendezni a huszonötödik fesztivált, azt pedig kifejezetten üzenetértékűnek, hogy addig megjelenik a hetvenedik adathordozó is a Gastroblues Fesztiválról. A bemutató december 9-én lesz a szokott helyen, azaz a Dunakömlődi Faluházban.

Visszatérve a klubra, állandó nyitva tartása nincs is, állandó Gastroblues fotókiállítása viszont igen. Kivételes a fesztiválhoz fűződő zenei és fotóarchívum. Ennek a feldolgozásával szeretne foglalkozni mondván ez „nyugdíjas meló”. Ennek kapcsán tele van ötletekkel, például tervez egy sorozatot, Best of Gastroblues mottóval, olyan előadók legjobb koncertfelvételeit gyűjti majd egy-egy albumra, akik nyolc-tíz alkalommal felléptek nála. Annak idején háromszáz kazettából álló archívumot adott katalogizálva a könyvtárnak, most a birtokában egy kétezer darabos cd-gyűjtemény van.

Negyedszázadot jellemezni, eredményeit felsorolni meg sem próbálkozik, de tényként jegyzi meg, hogy ez az egyetlen a műfajban, ami 25 évig fennmaradt, tagja lett az Európai Blues Uniónak, magyar Guinness-rekord fűződik a nevéhez, több millió forint adománnyal segítette a határon túli magyarokat. – Ez persze nem az én egyedüli érdemem. Büszke vagyok a családomra, hálás a rengeteg önkéntes segítőnek – mondja. Melléállt az önkormányzat, az atomerőmű, s számos kivételes személy, így juthatott el a fesztivál oda, ahol most tart. – Nagyon jó érzéssel szállok ki az egészből, annyi mindent köszönhetek ennek a fesztiválnak, amit elmondani nem lehet – húzta alá.

Két Pro Urbe-díj

Gárdai György erősáramú technikusi végzettségét a pécsi Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolában szerezte, utolsó „állami” munkahelyén a dunaújvárosi 26-os Állami Építőipari Vállalatnál dolgozott. A 80-as évek közepén visszaköltözött szülővárosába, Paksra, ahol családjával, barátaival felépítette, megnyitotta és útjára indította az Új Hullámot, majd útjára indította a fesztivált. Munkájáért megyei Prima díjat, Tolna Megye Művészetéért plakettet kapott, tiszteletbeli székellyé avatták és ismeretei szerint az ő családjuk az egyetlen, ahol két Pro Urbe-díjas van: édesapja és ő.

 

Ezek is érdekelhetik