évértékelés

2018.01.13. 11:30

A város életét alapjaiban meghatározó döntések születtek

A város életét befolyásoló, sorsfordító döntések tavaly Budapesten és Brüsszelben születtek, ám eközben a városvezetés készült az előtte álló feladatokra, tette a dolgát, amelynek eredményeit és az idei terveket az újévköszöntő koncerten összegezte Szabó Péter.

Vida Tünde

Megújult a Váci Mihály utcai tömbbelső, a Kurcsatov és Ifjúság utca közötti terület egy része, 300 millió forintos aszfaltozási program indult a városban, így rövid idő alatt a városi közlekedés szempontjából több jelentős út, vagy utca újult meg, elkészült a Hunyadi utca, megszépült a városi múzeum előtti terület is – sorolta a 2017-es év eredményeit Szabó Péter a kulturális központban tartott újévköszöntő koncerten. Azt mondta, igyekeztek a közösségi életet kiszolgáló létesítményeket is megújítani, a kor követelményeihez és Paks rangjához igazítani, s nem felejtkeztek el a külső városrészekről sem.

Paks az egyik állomása volt tavaly a Tour de Hongrie kerékpáros versenynek A szerző felvétele

A várt brüsszeli bejelentés pedig új helyzetet teremtett. Nem csak azért, mert Süli János miniszter lett, hanem azért is, mivel az atomerőmű új blokkjainak építése kézzel fogható közelségbe került.

– Megértettük, hogy az eddigi csendes tempó kevés lesz a valódi sikerhez. A választók bizalmából immár polgármesterként arra szegődtem, hogy közvetlen munkatársaimmal és a hivatal dolgozóival új lendületet és határozott irányt szabjunk a város jövőbeni fejlődésének – mondta Szabó Péter, kiemelve, hogy a város fejlődése az erőmű felépítésével garantált, de nem mindegy, hogy a paksiak életét hosszú évtizedekre meghatározó folyamatot képes lesz-e a városvezetés a kezében tartani.

Ennek érdekében készítettek egy hatszáz oldalas tanulmányt, amely megteremti az átgondolt fejlődés kereteit, és elkezdték a tárgyalásokat egy külön megállapodásról a kormánnyal. Az ettől várható jelentős forrás garancia lesz arra, hogy a város közlekedése, oktatási, egészségügyi, kulturális, szabadidős infrastruktúrája 21. századi színvonalon szolgálhassa ki a jelentős mértékben gyarapodó lakosságát.

– Tudjuk, ismerjük városunk fejlődésének szükségszerű irányait, köszönhetően annak a folyamatos párbeszédnek is, melyet az elmúlt hónapokban tartott fórumokon folytattunk. Fórumaink átfogták a város életének teljes keresztmetszetét – jegyezte meg Szabó Péter. Azt mondta, a hatékony és szakszerű működés érdekében szervezték át a hivatalt, biztosítottak az ott dolgozóknak 12 százalékos béremelést.

A felelősség súlya a polgármester szavai szerint túlmutat a hivatal falain. A városért érzett felelősség volt az irányadó, amikor a Paksi Atomerőművel tető alá hozták azt a 15 évre szóló megállapodást, amely az építményadó mértékét határozza meg, s ugyanez a vezérelv a kis- és középvállalkozásokkal való kapcsolattartásban, hiszen az atomerőmű mellett ők „a város legnagyobb munkaadói, adófizetői, Paks innovatív, értékteremtő fejlődésének zálogai”.

– Szeretnénk lehetőségeinkhez mérten segíteni a helyi KKV szektor cégeit, aminek első jeleként 2018-tól 1,4 százalékponttal csökkentjük az építményadó mértékét – vázolta a városvezető. Kiemelte, hogy reális elképzelésekkel, de azzal az örömmel kell nekivágni az új esztendőnek, amely egy nagy lehetőség megragadásaként a gyarapodás, fejlődés, a többé válás öröme.

Az idősek és a fiatalok egyaránt fontosak a városnak

Szabó Péter azt mondta, a felelősség az, ami a múltból fakad, a jelenben kötelez és a jövőbe vezet, ezért különösen fontos az időskorúak támogatása. Ennek jeleként idén elindul az Életfa Idősek Otthonának bővítése, korszerűsítése, biztosítják a nyugdíjas klubok támogatását, az országosan is egyedül álló szépkorúak hete rendezvénysorozat megszervezését, valamint a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve folytatják a Harmadik Kor Egyeteme elnevezésű ismeretterjesztő programsorozatot.

A fiatalságot célozza elsősorban – de azért nem kizárólag –, és az egészségmegőrzést szolgálja a paksi sportélet támogatására fordított több százmillió forint, amely a polgármester szavai szerint zömében az utánpótláskorúak és a tömegsportban résztvevők sportolását segíti. Mint mondta, az idén tavasszal megkezdődik egy új uszoda tervezése is, amely reményeik szerint magas színvonalon fogja szolgálni a gyermekeket, fiatalokat, időseket, családokat egyaránt egészségük megőrzésében, és a szabadidő hasznos eltöltésében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában