kísérlet

2018.02.27. 07:00

A kezelés hatására csökkent az iszap a holtág medrében

Csökkent az iszapréteg vastagsága a Tolnai-holtágon lezajlott kísérleti kezelés nyomán – derül ki a kísérlet nyilvánosságra hozott eredményértékeléséből.

Steinbach Zsolt, illusztráció: Makovics Kornél

Mint az ismert, a holt­ágak esetében komoly gondot okoz a feliszapolódás, így a Tolna-holtág esetében is. Az iszapréteg vastagodása miatt egyre csökken a víztér, ugyanolyan vízszintek esetén is kevesebb víz van a holtágban.

Az iszapkotrás viszont rendkívül költségigényes, a kikotort iszap elhelyezése pedig szinte megoldhatatlan feladat az igen szigorú szabályozás miatt. A Tolnai-holt­ág esetében ez milliárdos nagyságrendű összeget igényelne, és a környezeti hatása is kiszámíthatatlan, így ez a beavatkozás a Tolnai-holtág esetében jelenleg nem kivitelezhető.

Ehelyett a helyi képviselő-testület – a holtág jövőjével kapcsolatban 2016-ban elfogadott intézkedési tervben – a biológiai iszapmentesítéshez adott elvi támogatást. A biológiai iszapkezelés lényege, hogy olyan mikroorganizmusokat, illetve enzimeket juttatnak a vízbe, amelyek lebontják a vízben található bomló szerves üledéket, a szervetlen növényi tápanyagok szintjét pedig hatékonyan csökkentik. A kezelés eredményeként az iszapszint csökken, a víz minősége pedig javul. 

Mint arról annak idején hírt adtunk, az elvi támogatás mellett a helyi képviselő-testület első lépésként az elmúlt évben 840 ezer forintot szavazott meg egy iszapmentesítési kísérletre. A kezelést egy gödöllői cég végezte a kiválasztott területen, ami a Mádi-Kovács-zsiliptől (bogyiszlói híd) délre elterülő, nagyjából egyhektáros holtágrész.

A kezelés megkezdésének optimális időpontja a vízhőfoktól függően március-április lett volna, a Tolnai-holtágon azonban – adminisztratív okok miatt – csak júliusban tudták elkezdeni a kísérletet. Azaz teljes értékű kezelést emiatt nem lehetett végezni, de októberig így is négy alkalommal kezelték a területet.

A kísérlet kezdetén, júliusban mért átlagos iszapvastagság a kijelölt területen 58 centiméter volt, de akadt olyan hely is, ahol 120 centis iszapréteget mértek. A kezelések utáni, november eleji visszamérés átlagosan 8 centiméteres iszapszintcsökkenést mutatott. A cég szerint egy tavasztól őszig tartó teljes kezeléssorozat után ezen a területen nagyjából 18-22 centiméteres iszapcsökkenést lehetett volna elérni.

A pénzügyi lehetőségektől függ a folytatás

A továbbiakban a kezelést végző társaság egy újabb, a teljes vegetációs időszakban megvalósítandó, két évig tartó kísérletet javasol, egy nagyobb, zárt vízterület egészén, jelesül a Felső-Révhókonyban. Hogy ez még ebben az évben megkezdődhet-e, az az önkormányzat anyagi lehetőségeitől függ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában