méhészet

2018.04.24. 07:00

A repce kevesebb lesz, az akácban bíznak a méhészek

A márciusi hideg miatt megkésett a generációváltás a méheknél, így hiába virágzik a repce, a méhcsaládok még nem elég érettek a gyűjtésre. A megye méhészei abban bíznak, az akácvirágzásra, ami május 10-e körül várható, már helyre áll a rend a kaptárakban is.

Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

Szinte minden gyümölcsfa egyszerre virágzik, de a gyermekláncfűre, árvacsalánra is járnak gyűjteni a méhek. Mindemellett a repce is teljes virágzásban van, melyből az idén van bőven, hiszen a megyei gazdák a szokásos 7-8 ezer hektár helyett tavaly ősszel több mint 13 ezer hektáron vetettek. A sok virág ellenére a méhcsaládok egy része még „nem elég érett” – mondta Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke. Ennek oka a márciusi fagy.

A fiasítás mennyisége ugyan megvan, de még nem elég erősek a gyűjtésre. Ideális körülmények mellett repcevirágzásra már ötvenezres egyedlétszámmal rendelkeznek a jobb méhcsaládok, ezzel szemben most április közepén ennek fele az egyedlétszám. Amit most gyűjtenek, fel is élik az utódok kineveléséhez. A pete lerakásától számított huszonegy nap alatt kelnek ki a dolgozó méhek, és ugyanennyi idő alatt válnak gyűjtőméhhé. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lesz repceméz, hiszen vannak olyan szerencsés méhészetek, ahol elég erősek a rovarok és a repcét is folyamatosan látogatják.

A nagy virágzás idején meggyűlhet a bajuk a méhekkel azoknak, akik szeretnek a jó időben, a szabadban kirándulni. Kérdés, miként előzhetjük, illetve háríthatjuk el a méhtámadásokat. A legjobb stratégia, mindig a megelőzés, a körültekintően megszervezett kirándulás –, mondta Horváth Péter túravezető. Szervezett utak esetében fontos, hogy indulás előtti napokban a túravezető a lehetőség szerint járja be az útvonalat, vagy legalább érdeklődjön a helyi viszonyokról. A magánút alkalmával is nagyon figyelmesnek kell lenni, hiszen a méhek repülési útvonalát könnyen keresztezhetjük. Ezekre a „Vigyázz, méhek!” feliratú táblák figyelmeztetnek. Véletlenül se menjen senki arra, még akkor sem, ha nagyot kell kerülni.

Az akácvirágzás május 10-­e­ körül várható, plusz-mínusz öt nap. Addigra – a remények szerint – megerősödnek a méhek – mondta Nagyernyei Attila. Azért is bíznak ebben, mert az akácméztermés határozza meg a méhészetek éves bevételét. A márciusi hideg mindenképpen hatással lesz a mézárakra. A felvásárlási árak majd az első repceméz pergetése után derülnek ki. A repceméz egyébként nagyon jó a gyomorsav megkötésére, egészséges és az utóbbi időben egyre keresettebb lett.

Április közepére esik a mezőgazdaságban a növényvédelmi permetezések sorozata, a gyomirtás mellett rovarirtó készítményeket is használnak a gazdák. A méhek védelméről jogszabály rendelkezik, ugyanis a nem kellő odafigyeléssel végzett permetezés súlyos károkat okozhat a házi és a vadon élő méhállományokban. Éppen ezért a növényvédelmi munkák csúcsidőszakában a hatóság kiemelten ellenőrzi az alkalmazott technológiát, valamint a felhasznált növényvédő szereket.

Különösen figyelni kell, ha a kezelni kívánt tábla a méhek napi gyűjtésének útvonalába esik. A szabályos, előírás szerinti (csak naplemente után lehet permetezni) növényvédőszer- felhasználás biztonságos, és nem okozhat méhmérgezést. Ha azonban a növényvédő szer kijuttatás méhelhullást okoz, azt a méhész – az észlelést követően – haladéktalanul köteles bejelenteni a kormányhivatal földművelésügyi osztályán. Tolna megyében idén ilyen bejelentés eddig nem érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában