mesemondó verseny

2018.04.06. 07:00

Csodás lények történetei elevenedtek meg

Balázs László, fotó: beküldött kép

Huszonegyedik alkalommal találkoztak a székely tájnyelv elkötelezett őrzői a Sebestyén Ádám Bukovinai Székely Mesemondó Versenyen hétvégén, ezúttal a Bács-Kiskun megyei Vaskúton. Összesen negyvenkilencen csillantották meg tudásukat a zsűri előtt.

A bukovinai népcsoport identitásának erősítését szolgáló, az ízes nyelvjárást őrző, a fiatal nemzedék tanítását célzó versenyre ezúttal is a megye szinte minden székely lakta településéről utaztak versenyzők, de még a határon túli Székelykevéről is.

– Roppant fontos szerepe van a székely tájnyelv fennmaradásában és a mesekincs megőrzésében a megmérettetésnek – mondta Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének (BSZOSZ) elnöke. – A rendezvény egyik célja, hogy átörökítsük nyelvünket a fiataloknak. A mese megkedvelteti a nyelv használatát. Fontos, hogy a gyerekek minél kisebb korban tanulják meg, fontos szerepet játszik a felnőtté válásukban.

Hozzátette: a nemzetpolitikai államtitkárság Mátyás király-emlékévet hirdetett idén, ehhez kapcsolódva a szövetség országosra terjesztette ki az eseményt. A versenyen megjelent Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, és Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

A mesemondó versenyen négy korcsoportban adták elő a történeteket a résztvevők, az első három helyezettet hirdették ki és a különdíjasokat jutalmazták.

Eredmények

5–8 évesek: 1. Bíró Benedek (Zomba), 2. Pallagi Veronika (Vaskút), 3. Holecsek Minka (Bátaszék). 9–10 évesek: 1. Ignácz Lili (Csátalja), 2. Csabai Petra (Izmény), 3. Szőcs Csanád (Vaskút).

11–14 évesek: 1. Szabados Ildikó (Csátalja), 2. Csernik Zorka (Pécs), 3. Varga Kincső Réka (Kakasd). Felnőttek: 1. Csaba Józsefné (Bonyhádvarasd), 2. Barabás Andrea (Kakasd), 3. Kató Hargita (Kakasd).

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének különdíját Szatmári Anna, a szerbiai Székelykevéről érkezett mesemondó kapta. A Vaskúti Székelyek Egyesületének elismerését Barabás Áron (Vaskút) vehette át, míg a polgármester, Alszegi Zoltán jutalmát Szőcs Csanád (Vaskút) érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában