fejlesztés

2018.04.15. 10:02

A polgárok jelzik, tetszik nekik az új külső

A távlati terv a dunaföldvári művelődési ház kibővítése, hogy jobban igazodjon a lakosság igényeihez.

Vida Tünde

Még kész sincs, a visszajelzések viszont már érkeznek: tetszik a dunaföldváriaknak a művelődési ház új külseje. Az önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozza a homlokzatfelújítást, ami rövidesen elkészül.

Az 1870-es évek végén a hajdani egyenlőségi kör építette saját összejövetelei céljára a ma művelődési házként funkcionáló épületet, amit azóta többször bővítettek. Az utolsó nagy szerkezeti elemeket érintő változtatás az 1980-as években történt, amikor egy nemzetközi színjátszótábort rendeztek itt, és ennek okán sikerült forrásra szert tenni. Azóta belső átalakításokra többször is sor került, de hozzáépítésre nem – foglalta össze Pataki Dezső igazgató. Egyik ilyen változás volt, amikor a művelődési ház vette birtokba az egykori Ifi presszót és helyén multifunkciós termet alakított ki.

A ház külseje mostanra igazán megérett a megújulásra, a szépülő környezetből kissé kilógott a művelődési ház, ezért döntött az önkormányzat úgy, hogy saját költségvetéséből közel hárommillió forintot áldoz az új színezésre, az Ilona utcai oldalon a zsalugáterek festésére, pótlására. – Ott van a színpad, szükség van a megfelelő sötétítésre – indokolta Pataki Dezső. Azt mondta, a bejárati portálhoz pedig egy kis előtető kerül, hogy ne zuhanjon az eső a nyakába annak, aki kilép az ajtón.

A felújítás március elején kezdődött. Pontosabban kezdődött volna, de ahogy felvonultak a mesterek, megérkezett a hó, ami meggátolta a kezdést, de most már hetek óta folyik a munka, rövidesen el is készül az épület. Pataki Dezső arra is kitért, hogy időszerű lett volna már korábban a renoválás, de azért húzódott, mert már régen jelezték az önkormányzatnak, hogy a város ezt a házat kinőtte. Egyelőre azonban a bővítésre, amire tavaly terv is készült, nincs forrás, így nem halogatták tovább munkát. Az igazgató szerint nagyon jó terv készült, egy kisvárosi feltételeknek megfelelő, jól használható intézmény születhet majd, ha sikerül a bővítést megvalósítani. Új, háromszáz fős színháztermet, próbatermeket, előadókat szeretnének építeni, irodákat, öltözőket kialakítani. A terv kész, már „csak” az anyagi erőforrásokat kell előteremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában