Tolna Megyei gyilkosságok XV.

2018.04.15. 20:00

Mulatozás után csaptak le haragosukra, halálra verték

Folytatjuk Tolna megyei gyilkosságok sorozatunkat, melyben most egy Alsónyék és Bátaszék között történt éjszakai rajtaütést elevenítünk fel.

Kvanduk Bence, illusztráció: Shutterstock

1904. május 15-én éjjel a Bátaszékről Alsónyékre vezető úton megtámadták, és agyonverték a 41 éves alsónyéki Scholl Henriket. Az áldozat négy, szintén alsónyéki emberrel, név szerint: Porkoláb Mihállyal, V. Mózsi Istvánnal, Ferenczi Jánossal és Asztalos Jánossal kocsin kiment a szőlőhegyekre, ahol borozgatással töltötték el a délutánt. Ezt követően indultak Porkoláb kocsiján este Bátaszékre, ahol előbb Mező Julcsa, később pedig Gilbert György kocsmájában mulattak.

Tóth és Asztalos a falu valóságos rémei voltak

„Tóth egy robustus ember, igazi vasgyúró, akinek letartóztatásánál a csendőrségnek fegyverhasználatra volt szüksége, mert a csendőrnek támadt és megrázta. A másik kettő igénytelen kinézésű, inkább gyenge embernek látszik lenni. Különben a meggyilkolt Scholl sem volt valami szeplőtelen erkölcsű ember. Igen sokszor gyűlt meg már a baja a bírósággal; folyton perlekedett és házsártoskodott és így bizony kevés jó barátja volt.” – Tolnavármegye, 1904. május 29., 22. szám

Mindeközben Alsónyéken úgy este 8 óra tájban Biró István találkozott ifjú Tóth Mihállyal, akivel egy ottani kocsmába tértek, majd Tóth hívására átmentek Bátaszékre és bevetődtek a Gilbert-féle vendéglőbe, ahol Schollék ekkor már meglehetősen derült hangulatban mulatoztak.

Ifj. Tóth Schollnak régi haragosa volt, éppen ezért nem is mentek be. Néhány perc múlva kijött az udvarra az áldozat egyik társa, Asztalos János, aki a víg társaságtól azzal búcsúzott, hogy otthon dolga van, így nem várja meg őket, hanem gyalog haza ballag. Őt azonban jól ismerhette Tóth és Biró, mert nem nagy megerőltetésükbe került eredeti tervétől eltéríteni és rávenni, hogy Tóth kezdeményezésére Biróval ezalatt már elhatározott gyilkosságban részt vegyen. Megállapodtak tehát abban, hogy Schollt még az éjjel agyonütik.

A kocsma udvarán Tóth egy rudat, Biró és Asztalos egy-egy szőlőkarót vett magához, majd hogy időt nyerjenek, Tóth Porkoláb udvaron álló kocsijából az egyik rudat kivette, és így felfegyverkezve elindultak Alsónyék felé. Nemsokára egy kocsi jött utánuk, ezt feltartóztatták, de mivel nem a keresett volt, tovább engedték hajtani a kocsin levő halálra rémült két alsónyéki földbérlőt.

Ezalatt a kocsmaudvarban Scholl és három társa a kocsirudat keresték, melyet félredobva meg is találtak, ezzel kocsijukat rendbe hozták, és elindultak haza. Azonban alig hagyták el a községen kívül fekvő téglaégető kemencét, kocsijukat három ember feltartóztatta, majd felismerve a kocsin balról elől ülő Schollt, azt agyba-főbe verték. Fejére halálos csapást mértek, majd pedig összetörték karját és számos ütést ejtettek oldalára. Az áldozat, és önmaga védelmére kelt Porkoláb Mihály, aki az ostorának nyelével az egyik támadót fejbe ütötte, mire az elesett, ők pedig elhajtottak. Amikor a falu elé értek, V. Mózsi és Ferenczi a kocsiról leszálltak, hogy gyalog térjenek lakásaikra, Porkoláb pedig a félholt Schollt vitte kocsijával a faluba, aki súlyos sérülései ellenére csak másnap halt meg.

Alig indult el Mózsi és Ferenczi, ott termett a három tettes: Biró, Tóth és Asztalos, és megfenyegették őket: vigyázzanak, ki ne tudódjék a verés, mert akkor úgy járnak majd, mint Scholl. A szemtanúk megijedtek, haza mentek és nem is szóltak senkinek.

Tóth és Asztalos a nyéki kocsmába mentek ezt követően, ahol Biró, miután otthon házastársával, Gyönki Rózával a fejsebét kimosatta, csatlakozott hozzájuk. Záróra után tértek haza.

A nyomozást, melynek irányítására Jeney László kir. alügyész is kiszállt a helyszínére, a csendőrség pár nap alatt befejezte, a tetteseket Biró Istvánt, ifj. Tóth Mihályt és Asztalos Jánost elfogták és a kir. ügyészségnek átadták. A házkutatás során az elkövetők véres ruháit is megtalálták. A tettesek közül csak Biró István ismerte be tettüket, a másik kettő tagadta.

Két napi tárgyalás után aztán meghozta ítéletét az esküdtbíróság. A kir. törvényszék az esküdtek döntése alapján szándékos emberölés büntette miatt Bírót 8 évi, Tóthot 7 évi és Asztalost 7 és fél évi fegyházra ítélte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában