Tolna megyei gyilkosságok XVIII.

2018.05.28. 14:00

Egy vitát követően kezdett ámokfutásba a csendőr

Folytatjuk Tolna megyei gyilkosságok sorozatunkat. Most egy bátai vérengzést idézünk fel, mely nem rejtélyességével, sokkal inkább érthetetlenségével hívta fel magára figyelmünket.

Kvanduk Bence, illusztráció: Shutterstock

Borzalmas dráma játszódott le Bátán 1928 májusában. Kovács Sándor csendőrőrmester négy embert agyonlőtt, és mikor üldözői bekerítették, öngyilkos lett.

A történet a következő: Kovács István reggel a fegyverét tisztogatta a laktanya udvarán. Amíg ezzel foglalkozott, kijött a lakásából az udvarra Krascsenics Géza őrsparancsnok, csendőr tiszthelyettes is. Kovács szóváltásba keveredett feljebbvalójával, akire vita hevében ráfogta a puskáját és belelőtt.

Az őrsparancsnok a lövés következtében holtan rogyott össze, és amikor a lövés zajára odarohant a felesége, Kovács az asszonyra is rálőtt, majd agyonlőtte a csendőrlaktanya szakácsnőjét és a védelmükre siető Délczeg Ferenc csendőrt is. Ezután be akart menni a községházára, de azt zárva találta. A községházától átsétált egy vendéglőbe, ahol megivott fél liter bort, majd a Hangya Szövetkezet üzlethelyiségébe sietett, ahol egy szó nélkül ledurrantotta haragosát, Bátor Ferenc szövetkezeti üzletvezetőt. Ezután kiment a határba.

A vérengzést Bátáról telefonon jelentették a szekszárdi főszolgabírói hivatalnak, egyidejűleg segítséget kértek Kovács letartóztatásához a szekszárdi csendőrparancsnokságtól és a szomszédos bátaszéki őrstől is. Éppen a bátaszéki őrsön tartott szemlét Spielherger Gyula szekszárdi csendőr-osztagparancsnok, aki az ottani csendőrökkel azonnal autóba ült, és Bátára utazott. Autóval sietett Bátára Szongott Edvin főszolgabíró, Schiwny csendőrszázados és a szekszárdi csendőriskola több csendőre, továbbá az őcsényi, decsi és a bonyhádi őrsök tagjai, akik a helyszínére érve ott találták a helyi hatóság képviselőit, és dr. Ulein községi orvost, akik jelentették, hogy a súlyosan sérült Krascsenicsnét autón beszállították a mohácsi közkórházba, a másik négy ember pedig meghalt.

Amíg a vizsgálat a szörnyű bűntény lefolyását igyekezett rekonstruálni, a csendőrség elkészítette a tervet, amelynek alapján a gyilkos kézre keríthető lenne. Azonnal Kovács üldözésére indultak, és délre már erősen szűkült a kör azon a területen, amerre az őrmester elmenekült.

Két órakor észrevették Kovácsot és felszólították, hogy adja meg magát. A férfi válaszul néhány lövést adott le üldözőire, majd agyonlőtte magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában