strandszezon

2018.05.13. 11:30

Hamarosan a természetes vizeken is beindul a strandszezon

Melcher Alexa, fotó: shutterstock illusztráció

A Tolna megyei természetes vizek hőmérséklete is eléri azt a hőfokot, hogy a bátrabbak kánikulában már belemerészkedjenek. Tolna megyében két víztesten, Fadd-Dombori Holt-Duna ágon, valamint Szálkán a víztározó tóban fürödhetünk. A szálkai tó és Dombori vize is 22 fokos. A strandok azonban hivatalosan csak június 15-én nyitnak.

Szálka

Szabadvízi strand, melynek talaja fokozatosan mélyülő és homokos. Víztisztaságát kiválóra minősítették most már több éven keresztül. Futballpálya, röplabda pálya, kosárlabda pálya, vízibicikli, csónak, kenu, játszótér biztosítja az aktív kikapcsolódást. –Jelenleg megrendeltük az összes vizsgálatot, melynek az eredménye alapján kinyithat a strand. Ez az időjárás nagyon különleges, a víz hőmérséklete már 22 fokos, sokan szeretnének már fürdeni a szálkai tóban. Ennek ellenére június 15-től lesz nyitva a strand – tájékoztatott a strand üzemeltetője Pálfi János.

Dombori

Szabadvízi strand, melynek fokozatosan mélyülő homokos talaja van, partja kiépített. Víztisztaságát kiválóra minősítették. Fürdésen kívül lehet focizni, röpizni, vízibiciklizni, vagy a játszótéren játszani. Domboriban úgyszintén 22 fokos a víz, ezért itt is megjelentek a fürdőzni vágyók, azonban a strand hivatalosan június 15-én nyit ki. A holtág területén felújítási munkálatok kezdődnek a napokban, mely akadályozhatja a fürdőzési lehetőségeket, ezért Wusching Gábor, a holtág környékéért, a strand üzemeltetésért felelős Fatodi Kft. ügyvezetője arra kéri a strandolni indulókat, hogy tájékozódjanak a felújítás állapotáról, a strand nyitvatartásiról és üzemeltetésről. A munkálatok a kajakpályákat és a rendezvényterületet nem érintik.

Fontos a szabályok betartása

A hűs tavak a nyári meleg napokon fürdésre csábítanak, azonban sok veszélyt is jelenthetnek, ezért aki a természetes vizeket választja saját biztonsága és a tavak környezetének megóvása érdekében köteles betartani a szabályokat, melyre a kormányhivatal által kiadott lakossági tájékoztató figyelmeztet:

- csak kijelölt helyen ússzon!

- kisgyermekek csak felügyelet mellett tartózkodhat a vízparton, illetve a vízben.

- a természetes élő vizek védelme is fontos, így a naptejet, napolajat el kell távolítani a bőrről, mielőtt valaki fürdeni megy.

- A természetes vizek partján is fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása.

- A természetes strandok vizeit a fenntartók jogszabályi előírások szerint rendszeresen vizsgáltatják.

Nem kijelölt fürdőhelyek:

Tolna megyében vannak rendszeresen fürdésre használt, ismert, de nem kijelölt fürdőhelyek. Ilyen a Duna jobb partja, az egész Tolna megyei szakaszon, a Fadd-Dombori Holtág faddi strandja, illetve a szekszárdi homokbánya. Ezeken a területeken korábban kijelölt strand volt, de most már mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött, illetve, a biztonságos fürdés feltételei nem adottak. Ezen kívül figyelembe kell venni, hogy a horgásztavak vize sem ellenőrzött, azokban sem engedélyezett a fürdés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában