nyári napközi

2018.05.21. 11:30

Kényszermegoldás, de ettől még lehet jó

Szekszárdon, Tamásiban és Pakson az egész szünidőben igénybe vehető a nyári napközi. A többi településen is igyekeznek folyamatosan hasznos és tartalmas időtöltést biztosítani a diákoknak.

Mácz Katalin, fotó: Mártonfai Dénes

Ha mindkét szülő dolgozik, és a nagyszülők sem tudnak folyamatosan felügyelni a gyerekekre, jó megoldás lehet a nyári napközi. Noha ezt gyakran kényszerűségből választja a család, a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem egy utált dolog, hiszen a gyerekek kortársaik között jól érzik magukat.

Szekszárdon a vakáció első két hetében minden általános iskolás a saját intézményében töltheti idejét, ezt követően a Comenius-iskola fogadja a gyerekeket. Erre május 25-ig a saját oktatási intézményben lehet jelentkezni. A program itt a tavalyihoz hasonlóan alakul. Étkezést és napi két óra kötött foglalkozást kínálnak, ami lehet kézműveskedés, sport, népi játék. Lehetőség van kiegészítő programokra, például strandolásra is.

Tamásiban harmadik éve szerveznek nyári napközit az iskoláskorú gyermekeknek a helyi általános iskolában. Az igényfelmérés már elkezdődött. A visszajelzést június 4-ig várják. Vanya-Szabó Ágnes aljegyző elmondta, egész nyárra igénybe lehet venni a szolgáltatást, de arra kérik a szülőket, hogy ne heti egy-két napban, hanem legalább egy hetes turnusokban gondolkodjanak. A jelentkezési lapon fel kell tüntetni, hogy a diák jogosult-e az ingyenes étkezésre, mert ez a nyári napközi költségét is befolyásolja. A gyerekeket reggel 7.45-től várják. Délelőtt az iskolában szerveznek nekik foglalkozásokat, délutánonként fagyizni, strandolni mennek.

Debreceniné Polgár Eszter, a paksi polgármesteri hivatal intézményfenntartó csoportjának vezetője tájékoztatása szerint az önkormányzat azt tervezi, hogy idén a nyári gyermekfelügyeletet ne az iskolákban szervezzék meg, hanem külső helyszínen, gazdag programokkal fűszerezve. Ennek érdekében döntöttek úgy, hogy a Paksi Kistérségi Szociális Központ pályázatot nyújt be ingyenes napközis Erzsébet-tábor szervezésére. A támogatás alapfeltétele, hogy hetente legalább 20 résztvevője legyen a tábornak. Az elmúlt nyári szünetben is biztosított felügyeletet az önkormányzat. A tanév befejezését követően nagyobb, a nyár további részében szerényebb igény volt erre az ellátásra.

Pályázatokból oldják meg

Tolnán egyetlen helyre központosított, az egész nyarat lefedő napközi nem lesz. Az előzetes igényfelmérésekhez illeszkedve az oktatási intézmények pályázati támogatásokból szerveznek egyhetes nyári napköziket, táborokat. Boda Zoltán iskolaigazgató elmondta, Bogyiszlón nincs igény a nyári napközire, mert az önkormányzat és a civil szervezetek – jórészt szintén pályázati támogatásból – számtalan tábort szerveznek a diákoknak, ahol hasznosan és tartalmasan tölthetik el az idejüket a fiatalok.

Nyáron sem éheznek a diákok

Minden iskolai szünetben kötelező gondoskodni a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről. A legtöbb településen már megkezdték az igényfelmérést, az érintettek a lehetőségről írásos értesítést kaptak, vagy kapnak a napokban. Visszajelzést legkésőbb a szünidő kezdetéig várnak. Óvodások és bölcsődések esetében az intézmény gondoskodik az ellátásról, az önkormányzatra ez a kötelezettség a nyári leállás idején hárul. Tolnán 116 család érintett, közülük 30 már jelezte, hogy élni szeretne a lehetőséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában