Nyitott Világ

2018.08.16. 20:00

Félre a gátlásokkal, a nyelvet beszélni kell

Tizennyolc éve már, hogy nyaranta, Domboriban megrendezik a Nyitott világ címet viselő nyelvi tábort. A diákoknak – zömében középiskolásoknak – hatalmas segítség, hogy olyan tanároktól tanulhatják a német vagy angol nyelvet, akik a saját országukban kiváló pedagógusok, és egyetlen szót sem beszélnek magyarul.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Nyelvet tanulnak, röplabdáznak, társasoznak, barátságok szövődnek a következő napokban a Nyitott világ elnevezésű táborban. Idén tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a nyelvi tábort, melyre évről évre egyre több a jelentkező. Ebben az évben nyolcvannyolc diák ment el Domboriba, az általános iskola 13-14 éves diákjai, valamint a középiskolás korosztályból.

Tóth Lászlóné, a tábor vezetője, német nyelvtanár elmondta, három magyar anyanyelvű tanár mellett Kanadából, az Egyesült Államokból, Németországból érkeztek nyelvtanárok, akik a magyar nyelvet egyáltalán nem beszélik. Ez utóbbi azért fontos, mert a diák így rá van arra kényszerítve, hogy megértesse magát, illetve megértse a tanárát. Az egy hét alatt a tanulók a szókincsüket gyarapítják, a hallás utáni beszédértést, és plusz ismeretekhez jutnak az adott országból, ahonnan a tanár jött. Tóth Lászlóné hangsúlyozta, a táborba érkező tanárok az egész lényükkel tanítanak.

A hét minden napján van oktatás, de emellett jut idő kikapcsolódásra is, így röplabdázni, társasozni, kártyázni is, amit természetesen angolul vagy németül oldanak meg a gyerekek. Közben persze életre szóló barátságok is szövődnek.

Az együttlét nagy előnye, hogy a diákok gátlás nélkül beszélgetnek egymással, ami nagy haladás, hiszen sokan nem mernek megszólalni, noha értik amit a másik mond, de nem mernek reagálni rá. Tóth Lászlóné elmondta, hogy nyelvtanárként azt kell szorgalmazni, elérni a diákoknál, hogy merjenek beszélni. A magabiztos fellépés jó ajánló levél más területeken is, például vizsgáknál, felvételiknél, vagy majd a későbbiekben a munkavilágában is. Ezt kell megtanítani a diákoknak. Az idegen nyelvet pedig nem csak megtanulni kell, hanem folyamatosan gyakorolni is.

A táborba egyébként nem csak Szekszárdról, de a megye többi városából is, sőt az ország más szegleteiből is van jelentkező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában