Összefogásban egységesen

2018.10.09. 13:57

Sokat gyarapodtak két és fél év alatt

Szinte hihetetlen, hogy mennyit szépült, gyarapodott az elmúlt két és fél évben a település. A munkából a felnőttek mellett kivették a részüket az iskolások is.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Két és fél éve a település polgármestere Filamella Tibor. A Hajdina fesztivál kapcsán összegeztük, hogy mi minden valósult meg ezen idő alatt. Befejezték például az orvosi rendelő rekonstrukcióját és kicserélték a szennyvízszivattyút. Internettel, telefonnal, televízióval felszerelt új helyére költözött a polgárőrség. Módosították a szociális támogatásokról szóló önkormányzati rendeletet. Ennek értelmében a gyermekek születésekor illetve temetési segélyként egyaránt ötvenezer forint támogatást nyújt az önkormányzat a családoknak a korábbi ötezer helyett. Ajándékcsomagot kapnak az ifjak valamint a hatvan év felettiek. Rendbe tették a település tereit, betonágy és kavics került a szobrok köré, restaurálták a Petőfi-szobrot valamint az első világháborús emlékművet.

Új padokat, virágtartókat helyeztek ki a közterületekre. Kicserélték a rossz korlátokat, és korlát került a Kossuth utcai lejáróhoz, a bolt melletti lépcsőhöz, a templomhoz, valamint a Rákóczi és Táncsics utcához. Virágokkal beültetett betonlapokkal erősítették meg a Petőfi utcai kanyarban lévő partoldalt. Megoldották a posta melletti lépcső világítását. Díszkivilágítást kapott a katolikus templom és az iskola.

Egy évek óta üresen álló üzemi épületet egyelőre bérbeadással hasznosítottak, és megkezdték a szükséges állagmegóvási munkálatokat. A már hagyományos, speciálisan helyi és a nemzeti ünnepek sorát bányásznappal bővítették. A régi tűzoltószertár épületét pedig a községi járművek garázsaként hasznosítják.

A biztonságosabb közlekedés érdekében KRESZ-tükröt helyeztek el, és megerősítették a már meglévő közlekedési táblákat. Elkészült a község honlapja, melynek tartalmát folyamatosan bővítik. – Elődeink tisztelete nélkül nincs perspektíva, nincs fejlődés sem, ezért mindannyiunk kívánságlistáján az első helyet foglalta el a ravatalozó felújítása, a temető parkosítása, bekerítése, hangsúlyozta a polgármester. A jelenlegi mellett megújultak a régi temetők, és megoldódott a sírkertek környékének világítása. Megmentették és ugyancsak itt helyezték el a régi kereszteket is.

A polgármesteri hivatalban a felújítás befejezéseként korszerűsítették a fűtést, felújították a parkettát és a bútorzatot. Jelentős összeggel támogatta az önkormányzat a templomlépcső cseréjét és a györei tájnyelvet is tartalmazó Völgységi tájszótár kiadatását.

Folyamatban van a Sport, a Dózsa, a Táncsics utca belvízelvezetésének megoldása. Készül a helyi alkotók munkáit bemutató állandó kiállítóhely, melyet a jövő évben szeretnének felavatni. A közös otthon, Györe gyarapításából a lakosság is kivette a részét. – Mindannyiuknak szívből köszönöm, hogy mindig összefogtak a jó ügyekért és segítettek megvalósítani azokat, hangsúlyozta Filamella Tibor. Majd hozzátette, hogy mi mindenre képes ez a kis falu, ha összefog, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy „Az év praxisa a Kárpát-medencében” elnevezésű pályázat országos első helyezését a település háziorvosa, dr. Csullag Zsolt tudhatja magáénak.

Az iskolások is szépítik a települést

Szoros a község vezetésének együttműködése az iskolával, segítik a tanulók utaztatását. Az utóbbi időben még több lett a közös program, közös ünnepély, beleértve a fesztiválokat is.

Éppen a Hajdina fesztiválra készültek el az új utcanévtáblák, mégpedig a megyében, sőt talán az országban is egyedülálló kivitelezésben. Ezek kifaragásában ugyanis szorgos és ügyes gyermekek is részt vettek, Baksics Tibor helybéli fafaragó irányításával.

Eddig nyolc utcanévtábla készült el, de a munka folytatódik, míg el nem készül a település valamennyi utcanévtáblája.

Karácsonyi szeretet ebédnek hívják azt a hagyományt, miszerint az utolsó tanítási napon ebéddel vendégeli meg az önkormányzat az óvodásokat és az iskola tanulóit, valamint a velük foglalkozó felnőtteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában