visszatekintő

2018.12.27. 11:30

Fesztiválok, ünnepi programok határozták meg az augusztust

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2018 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül. Így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal augusztus van soron.

Hanol Erzsébet

Rendkívül korán kezdődött idén a szüret. A korai fajtákat már augusztus első napjaiban elkezdték szedni, amire az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Arra pedig, hogy Simontornyán ismét bölcsődébe járhasson egy gyermek, egészen pontosan huszonhat évet kellett várni. Az új nevelési évre azonban újra megnyitott az intézmény, amelyet az óvoda mellett alakított ki az önkormányzat saját forrásból.

Simontornyán huszonhat év után nyitott meg ismét a bölcsőde

Nagymányokon pályázati támogatás révén egyből öt fejlesztést adhattak át a nyár végén. Megújult az óvoda és a bölcsőde, a szociális intézmény, a művelődési ház és a Hunyadi utcai járda, illetve piacot is avattak.

Persze augusztusra is jutottak nagy rendezvények. Bonyhádon a XVIII. Tarkamarha Fesztivált rendezték. A hagyományos programpontok – szakmai konferencia, sült ökör, főzőverseny, fotókiállítás, koncertek – mellett idén testvértelepülési kapcsolatának huszadik évfordulóját ünnepelhette Bonyhád és Tardoskedd.

A Duna rendkívül alacsony vízszintje akadályozta a hajóforgalmat, a teherhajók csak félig, harmadukig megrakva tudtak útnak indulni

Tolnán a szintén többéves múltra visszatekintő Bárka Fesztivált tartották. A halfőző versennyel, fellépőkkel, gyerekprogramokkal tarkított rendezvényt fotóriporter kollégánk, Mártonfai Dénes Vidéki foci című fotókiállítása nyitotta meg. A Teveli Galuska Fesztiválon pedig megdőlt a rekord, ugyanis hatezer adag székelykáposzta fogyott idén.

Tizenhárom csapat nevezett a Bárka Fesztivál halfőző versenyére

Szekszárdon nyárzáró rendezvénnyel ünnepelték a Város Napját, majd kitüntetéseket adtak át az ünnepi közgyűlésen azoknak, akik munkájukkal, közéleti szerepvállalásukkal a megyeszékhely jó hírét öregbítik.

Megyeszerte az államalapításra emlékeztek és megszentelték az új kenyeret augusztus 20-án. Nemzeti ünnepünkön több helyen elismeréseket adtak át, illetve volt, ahol emlékművet avattak. Gyönkön a ki- és betelepítettek emléke előtt tisztelegtek ily’ módon, Bátaszéken pedig Szent Flórián szobrát avatták fel a város tűzoltóságán.

Az államalapításra emlékeztünk és az új kenyeret ünnepeltük

Augusztus 20-hoz kapcsolódóan évek óta mindig megsütik a Magyarok Kenyerét, amelyhez az ország településeiről és a Kárpát-medence magyarlakta területeiről ajánlanak fel búzát a gazdák. Tolna megye több mint tíz tonnával járult hozzá a kezdeményezéshez, amellyel rászorulóknak segítenek.

A Korinthosz ultrafutóverseny résztvevői 160 kilométert futottak

Dunaföldváron a megújult Duna-partra lehetnek büszkék az ott élők. Sétány, kibővített játszótér és személyhajók fogadására is alkalmas kikötő jelenti a fejlődést. Ezzel párhuzamosan azonban arról kellett beszámolnunk, hogy a Dunán megdőlt a legkisebb vízállás rekordja. A folyó rendkívül alacsony vízszintje akadályozta a hajóközlekedést, a teherhajók csak félig, harmadukig megrakva tudtak útnak indulni, a szállodahajók pedig vesztegeltek.

A szekszárdi Bíró Barbara Cynthia harmadik lett a Miss Balatonon

Több tűzesetről is írtunk augusztusban. Pálfán a református templom tetőszerkezete kapott lángra, de az isteni gondviselésnek és a tűzoltók munkájának hála, nem lett nagyobb kár. Nem volt ilyen szerencsés az a bátaszéki állattartó, akinek villámcsapás miatt égett le a telepén a szénatároló és a kecskeakol. A tűzben százkilencvenhat kecske pusztult el. A fiatal nő megsegítésére sokan összefogtak.

Kurdon, a Kapos mentén szárnyán sérült egerészölyvet talált az ott járőröző Csomor Attila, a Dombóvári Rendőrkapitányság rendészeti osztályának vezetője és Babulják Ferenc, a helyi horgászegyesület társadalmi ellenőre. Az egerészölyvet madárkórházba szállították, ahol ellátták, így az megmenekült.

Fotók: TN, beküldött képek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában