visszatekintés

2018.12.29. 16:00

Megemlékezések és díjátadók – ez történt 2018 októberében

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2018 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül. Így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal október van soron.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Október két nevezetes nappal, az idősek és a zene világnapjával kezdődött. Szekszárdon valamelyest össze is kapcsolódott a kettő, ugyanis több mint félévszázad elteltével ismét együtt zenélt az az együttes, amelynek tagjai 1964 és 1966 között szekszárdi katonaként muzsikáltak együtt. A zenekar soraiban ott volt Solymos Tóni, aki az idősek napi ünnepség közönségét szórakoztatta, majd csatlakoztak hozzá a régi zenész bajtársak: a tolnai Venczel József, a szekszárdi Jaszenovics Géza és a Debrecenből érkezett Nagy Károly. Az ötödik egykori tag, Busa István már nem lehetett együtt a régi társakkal.

Az 1848. október 7-i ozorai diadalra hadijátékkal emlékeztek
Fotó: Mártonfai Dénes

Több elismerés is gazdára talált a hónap folyamán. A megyei kórház Balassa-napi ünnepségén két Pro Sanitate díjat, két miniszteri elismerő oklevelet és tizenhárom Balassa-díjat adtak át. Október 23. alkalmából Pakson Faller Dezső vehette át a Pro Urbe Emlékérmet, Bonyhádon pedig Gulyás Pétert ismerték el a Boros Dezső-díjjal.

A hónap egyik legjelentősebb eseménye a Tolna Megyei Prima Díj átadása volt. Az ünnepségen a három megyei Prima Díj mellett köszöntötték az Országos Év Vállalkozója Díj öt Tolna megyei díjazottját, illetve négyen részesültek elismerésben az Év Tolna Megyei Vállalkozója mezőnyében és ketten kaptak díjat a Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalás elismeréseként.

Alapítása 145. évfordulóját ünnepelte idén a szekszárdi tűzoltóság, az ez alkalomból rendezett megemlékezésen szintén elismeréseket adtak át. A tolnai Szilák Henriette pedig az Év Polgárőr Pedagógusa díjat vehette át az Országos Polgárőr Szövetségtől.

Október 23-án megyeszerte koszorúzással emlékeztek 1956 hőseire
Fotó: Makovics Kornél

A Tolnai Népújság és hírportálunk, a Teol.hu az olvasók szavazata alapján adott át díjat, mégpedig a nyár halát, pontosabban annak kifogóját ajándékoztuk meg. Olvasóink egész nyáron szavazhattak a hét, illetve a hónap halára. A végső győzelmet aztán a kilencéves Dán János szerezte meg.

A hetven éve született Baka István tiszteletére számos programot szerveztek idén. Az emlékév kiemelkedő eseménye volt az „Én itt vagyok – Üzenet Új-Huligániából” Kárpát-medencei vers-, énekelt vers- és prózamondó verseny volt. A találkozón közel harminc fiatal vett részt.

Októberben ismét rekordot döntött a Duna alacsony vízszintje, emiatt az Országos Vízügyi Főigazgatóság megtiltotta a teherhajók közlekedését a folyón. Kismányokon felavatták a bukovinai székely portát és kápolnát, míg Nakon átadták az uniós támogatásból megépült agrárlogisztikai központot, amely a munkahelyteremtést szolgálja.

A továbbtanulás előtt álló fiatalok számára SzakmaArénát rendeztek
Fotó: Mártonfai Dénes

Kakasdon időközi polgármester-választást tartottak Bányai Károly halála miatt. Az időközi választáson elsöprő többséggel Schellné Simcsik Orsolyának szavazott bizalmat a falu lakossága.

Sajnos ez a hónap sem múlott el tragédia nélkül. Szekszárdon egy parásztai tanyán három férfit találtak holtan. Feltételezések szerint a pálinkafőzés során keletkező, fogyasztásra nem alkalmas, mérgező rézeleje okozhatta a halálukat. A kékhírek sorát bővítette, hogy kiterjedt bűnszervezet tagjait buktatták le az adóhivatal pénzügyi nyomozói. A bűnszervezet főként Tolna és Pest megyében tevékenykedett, és 1,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A 29. Nemzetközi Szakmai Ballontalálkozó helyszíne volt az Őcsényben található repülőtér
Fotó: Makovics Kornél

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában