megemlékezés

2019.01.08. 16:20

Az összetartozás érzése erősíti a székelyeket határokon innen és túl

Varga Szilvia

Fotó: A szerző felvétele

A Madéfalvi vérengzés kétszázötvenötödik évfordulója alkalmából gyújtottak gyertyát Dombóváron a Székely Kör tagjai hétfőn este. A kertvárosi városrészben 2013-ban felállított kopjafánál minden évben fejet hajtanak a kivégzett és szülőföldjükről elűzött székely őseik emléke előtt. Pontosan ettől az időponttól datálódik az egyesület jó kapcsolata Madéfalvával, amikor Szentes Csaba akkori polgármester és Csibi József a jelenlegi polgármester is részt vett a kopjafa megszentelésén. 2014-ben meghívásukra a dombóvári egyesület tagsága is képviseltette magát a 250 éves évforduló alkalmából szervezett programon, Madéfalván. Horváth Józsefné, az egyesület elnöke rövid beszédében az összetartozás, és a dombóvári székelység összefogásának fontosságát emelte ki. Majd közösen imádkoztak az elhunyt áldozatokért és a székelyföldön élő nemzettestvéreikért.

A madéfalvi veszedelem, latinul Siculicidium, vagyis székelygyilkosság, amely a régi világuk végét és az új világuk kezdetét jelentette. 1764. január 7-én hajnalban több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és időseket gyilkoltak meg Buccow tábornok utasítására. A székelység határvédőkként kiváltságokkal rendelkezet, adómentességet élveztek évszázadokon át, és Mária Terézia uralkodása alatt a privilégiumok megcsorbítása kezdődött el. Erőszakkal akarták a székelyeket besorozni. A székelyek jogaikat és hagyományaikat védték és ezért a vezetők Madéfalván gyűltek össze. A császári csapatok ekkor intéztek támadást, ágyúval lőtték a falut, többen a jeges, beszakadt Olt folyóba fulladtak menekülés közben. A megtorlás után tovább folytatódott a székely előjogok elvonása, az erőszakos katonai sorozások és ebben az időben kezdődött meg a székelyek kivándorlása Moldvába, ahol csángó falvakban találtak menedéket és megélhetést. Két év után Hadik András vezetésével otthonra találtak Bukovinában és létrehozták az öt falut: Fogadjistent, Istensegítset, Hadikfalvát, Andrásfalvát és Józsefalvát.

A 2010-ben alakult szervezet vezetője, Horváth Józsefné a megemlékezés után a következő fél év fontosabb eseményeire, rendezvényeire híva fel a figyelmet: január 12-én Újévi Gálaesten Sárkány Kázmér a Magyar Állami Operaház magánénekese lép fel, akinek ősei szintén bukovinai székelyek. Február 15-én a 2018-ban elhunyt Kányádi Sándorra emlékeznek Dévai Nagy Kamilla és Meiszter Éva művésznők közreműködésével. Márciusban terveik szerint Kallós Zoltán emlékestet szerveznek, ahol dr. Andrásfalvy Bertalan egyetemi professzor és a Zengő együttes lesz az egyesület vendége. Sebestyén István mesemondó CD bemutatóját is tervezik valamint április elején az ötödik székely-magyar futballtornára is sor kerül, ahol meghívást kapnak a környékbeli székely lakta települések csapatai, valamint Madéfalva is képviselteti magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában