oktatás

2019.02.06. 11:30

A nukleáris szakmát ismerhetik meg a jelentkező fiatalok

Idén kezdheti működését a Paks II. Akadémia, amely az atomerőmű bővítéshez kapcsolódó szakemberképzést szolgálja majd.

Hanol Erzsébet

Forrás: Paks2.hu

Több hazai egyetem részvételével tervezi elindítani 2019 szeptemberében a Paks II. Zrt. a Paks II. Akadémiát. Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója (borítóképünkön) és Mittler István kommunikációs igazgató megerősítették: a Paks II. Akadémia előkészületei a finisbe értek – számolt be a Telepaks.net. Lenkei István elmondta: két féléves egyetemi képzés elindításán dolgoznak, amelyre alapfokozatú mérnöki végzettséggel lehet jelentkezni. A képzési program célja alapszintű ismeretek átadása az atomerőmű technológiai folyamatairól, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről.

– A Paks II. Akadémia elnevezésű projekt tulajdonképpen egy továbbképzési, képzési rendszer, amelyben a szakma iránt érdeklődők olyan előadásokat, kurzusokat hallgathatnak, amelyek bevezetik őket a nukleáris szakmába. Természetesen az a célunk, hogy ezen keresztül megtaláljuk azokat a fiatalokat, akik szeretnének nálunk dolgozni, és részt venni ennek a feladatnak a végrehajtásában, amely hazánk energiaellátása, illetve a gyerekeink jövője szempontjából is fontos és izgalmas – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Lenkei István hozzátette, hogy hat egyetemmel együttműködve szeretnék útjára indítani a képzést, és az erről szóló megállapodásokat a közeljövőben írják alá az intézmények vezetőivel.

Mittler István arról adott tájékoztatást, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, valamint a Dunaújvárosi Egyetem ad majd helyet a képzésnek. Az intézmények nem most kapcsolódnak be ebbe a speciális képzési rendszerbe, hiszen már a tananyagfejlesztésben is részt vettek – mondta a kommunikációs igazgató.

Számítanak a régióban élő fiatalok érdeklődésére

A hallgatók atomenergetikai alapismereteket, atomerőművi technológiai és üzemeltetési, valamint nukleáris biztonsági ismereteket tanulnak majd a Paks II. Akadémia keretében – részletezte Mittler István.

– Az érdeklődőknek az alapképzést követően lesz lehetőségük jelentkezni a két féléves képzésre, amely gyakorlatilag alapismeretet ad az atomerőművekkel, a nukleáris szakmával és nukleáris biztonsággal kapcsolatosan – tette hozzá a kommunikációs igazgató, azt hangsúlyozva, hogy nagyon számítanak a helyi és a régióban élő fiatalokra az új atomerőművi blokkok építése és üzemeltetése során is. Ezért a Paks II. Atomerőmű Zrt. a jövőben intenzívebben szeretne megjelenni azokon a programokon, nyílt napokon, amelyeket pályaválasztási, pályaorientációs céllal rendeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában