világnap

2019.02.22. 11:30

Hatvan áldozatnak segítettek ebben az évben Szekszárdon

Ma van az áldozatok világnapja. Tolna megyében idén már mintegy hatvan esetet regisztráltak a Fehér Gyűrű áldozatvédő szervezetnél, tavaly ez a szám négy- és hatszáz közé esett. Pakson havonta három-öt áldozatnak van szüksége segítségre, Tamásiban is több esetük volt már az idén. A nyugat-európai áldozatvédő szervezetek mintájára alakult Fehér Gyűrű minden rászoruló áldozatnak segítséget nyújt.

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock

Az áldozatok világnapján, február 22-én azokra emlékeznek, akik bűncselekmények sértettjei, illetve bizonyíthatóan a bűncselekmény közvetlen következtében szenvedtek sérelmet. Arról, hogyan lehet hatékonyabban segíteni az áldozatot, János Anna, a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület szekszárdi irodájának vezetője beszélt lapuknak. Hét éve segít az anyagi, fizikai, pszichikai vagy jogsérelmet szenvedett személyeknek, és azok közvetlen hozzátartozóinak, hogy problémáikat meg tudják oldani, és jogaikat képesek legyenek érvényesíteni.

A Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület az idén lesz 30 éves. Európában ötödikként alakult és 1992 óta tagja az Európai Áldozatvédő Szervezetnek. Az egyesület kezdeményezésére 1993. február 22-én rendezték meg Magyarországon először az áldozatok napját, amelyet azóta is ezen a napon tartanak. Arra hívják fel a figyelmet, hogy vannak olyan kiszolgáltatott emberek, akik életkoruk, egészségi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt nagyobb eséllyel válhatnak áldozattá. Ilyenek például a magányos idős emberek, a gyermekek vagy a fogyatékkal élők.

A Fehér Gyűrű a lelki nehézségek feldolgozásában is támogatja az áldozatokat. Vannak pszichológusaik, akik ha szükséges, akár Budapestről is leutaznak Tolna megyébe. Sok esetben előfordult, hogy gyerekkorúak voltak szemtanúi bűncselekményeknek, amely után pszichológusra volt szükségük, és ezt a Fehér Gyűrű biztosította.

A szekszárdi Fehér Gyűrűnek a tavalyi évben mintegy hatszáz esete volt, jellemzően vagyon elleni bűncselekmények, autólopások, -feltörések, internetes csalások – amely során az áruvásárláskor és/vagy -átvételkor becsapják a vásárlókat – és a már jól ismert „unokázós” csalás. Ennek során az idős embereket telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek tőlük. A leggyakoribb színlelt okok: az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, kölcsönt vett fel, bajba került, és azt mondják az idős embernek, hogy sürgősen pénzre van szükség, hogy rendeződjön a helyzet. Nem csak az „unokázós” csalással trükköznek a tolvajok. Gyakran arra hivatkoznak, hogy szolgáltatótól hoztak vissza pénzt, mivel túlfizetés történt. Persze „véletlenül” csak nagy címletű pénz van náluk, amiből az áldozatnak vissza kell adnia. Miután kifigyelik, hogy az idős ember honnan vette elő a pénzt, valamivel elterelik a figyelmét, és ellopják az összeget, ami a legtöbb esetben az idős ember temetésre félretett, féltve őrzött pénzecskéje. A Fehér Gyűrűn keresztül szintén lehetőség van ilyen esetekben egyfajta gyorssegélyre.

Idén már közel hatvan esetük volt, leginkább csalás és vagyon elleni bűncselekmények áldozatainak, valamint közlekedési baleset sérültjeinek nyújtottak segítséget. Februárban az egyik legmegdöbbentőbb esetük az volt, amikor egy szomszédos országból származó fiatalember fordult a rendőrséghez. Munkaadói azt ígérték neki, hogy munkát kap, fizetést, szállást és élelmet. Mint később kiderült, a munka mellett mindössze kevés élelmet kapott, és mikor kérte a pénzét, csúnyán megverték. Kiszabadulva bántalmazói kezei közül Szekszárdra keveredett. A rendőrök tolmács segítségével beszéltek vele. Elmondta, hogy szeretne hazajutni, de ehhez semmilyen pénz nem áll a rendelkezésére. A Fehér Gyűrű segítségével felvették a kapcsolatot a kormányhivatal áldozatsegítő munkatársaival, akiknek köszönhetően gyorssegélyként negyvenháromezer forinthoz jutott. Ennyi elég is volt a számára élelemre és hazautazásra.

A gyakorlatban az áldozatsegítés a következőképpen zajlik: akivel valamilyen bűncselekmény történik, például kirabolják, ellopják a pénztárcáját, és megteszi a feljelentését, akkor a felvett jegyzőkönyv mellé egy áldozatsegítő igazolást is kap. Azzal elmegy a Fehér Gyűrű egyesülethez, majd az ottani tájékoztatás után a hivataloknál van lehetősége az iratok pótlására. A személyi igazolványt, a lakcímkártyát, útlevelet, jogosítványt, forgalmi engedélyt, az adókártyát, a tajkártyát térítésmentesen biztosítják a számára. János Anna elmondta, hogy a Fehér Gyűrű jogi segítséget is ad. Több országos ügyvéd áll a rendelkezésükre, közlekedési, családi szakjogászok, büntetőperes ügyvédek, akik különböző periratokat, beadványokat készítenek szintén teljesen ingyen. A munkájuk sikeres. Például évekkel ezelőtt egy közlekedési baleset során – miután egy kisebb autónak egy multinacionális cég gépkocsija nem adta meg az elsőbbséget – egy kisebb autó totálkáros lett, a sofőrje életveszélyes sérüléseket szenvedett. A károsult a Fehér Gyűrű által biztosított ügyvéddel pert indított, és annak ugyan még nincs vége, de a cég már valamelyest kártalanította az áldozatot, aki szerencsére azóta felgyógyult.

Tamásiban és Pakson is

Tolna megyében a szekszárdin kívül Tamásiban és Pakson van áldozatsegítő iroda. Mint megtudtuk, a paksinak az idén még nem volt konkrét esete, de Ságiné Györe Erika irodavezető elmondta, hogy havonta átlagosan három-öt áldozatnak van szüksége segítségre. Többségében családon belüli problémákról van szó: például valakit megver a férje, az élettársa vagy zaklatják, fenyegetik akár az interneten keresztül, esetleg a párja új barátnője telefonon félemlíti meg.

A lelki, pszichológust igénylő ügyek során a szakemberek többüknek tudtak segítséget nyújtani. Ságiné Györe Erika elmondta, hogy Paksra és kistérségére még jellemző, hogy az embereket a csomagszállítások során behúzzák a csőbe bizonyos ajánlatokkal; ezek a fogyasztóvédelem hatáskörébe tartoznak. A komolyabb esetek közé tartozik például az a tavaly novemberi halálos baleset, amely után az áldozat hozzátartozóinak mostanra sikerült jelentősebb összeghez hozzájutniuk. A Tamási Áldozatsegítő Irodának is volt több esete, például közlekedési balesetek kapcsán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában