gyermeknevelés

2019.02.05. 20:00

Nevelőszülőket toboroztak a gyermekotthonok lakóinak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság „Lehetetlen nincs” országos rajz- és videopályázat díjátadójával egybekötött „Befogadlak” nevelőszülői program toborzónapját tartották tegnap a Babits Mihály Kulturális Központban; ; a Tolna megyei nevelőszülőkkel folytatott beszélgetés során pedig kiderült, hogy az egyik legszebb hivatásról van szó.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

A „Lehetetlen nincs” rajzpályázat díjátadójával egybekötött „Befogadlak” nevelőszülői program toborzó napján az ellátott gyermekek vagy fiatal felnőttek bemutatott alkotásai olyan értékekről szólnak, mint a kitartás, a bátorság, az önuralom, vagy az akaraterő, amelyek megjelenítése feltétele is volt a részvételnek.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta, hogy országosan mintegy 3000 fiatal vett részt a pályázaton, melynek záró állomása május közepén lesz Budapesten. Magyarországon 5200 nevelőszülő van, megérdemlik, hogy eljusson mindenkihez a munkájuk méltatása, mert annak minden nehézsége ellenére ez egy szép hivatás. A Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ és a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat ellátottainak zenés műsora után átadták a díjakat, majd kötetlen beszélgetésre került sor Tolna megyei nevelőszülőkkel, akik hivatásuk nehézségeként a megfelelő kapcsolattartás gondjait emelték ki a pedagógusokkal és a gyermekek családjaival.

– A férjemmel két saját gyermekünk van, egy gyerekkel kezdtünk, aztán jöttek sorra a neveltek. Megvalósultak az álmaim – mondta a dombóvári Wirthné Magyar Krisztina, aki 12 éve nevelőszülő, férjével jelenleg hat gyereket nevelnek, 2, 6, 9, és 10 éveseket. A szekszárdi Katonáné Szél Hajnalkától a napokban költözött el 21 éves nevelt fia, rajta kívül még két fiút nevelt, egyikük a sajátja. Zörényi Zsoltné tolnai nevelőszülő örökbefogadottként nőtt fel, és már kamaszként eldöntötte, hogy erre a hivatásra teszi fel az életét. Jelenleg 6 gyermeket nevel, 7 hónapos, 2,5 éves 3, 4, 7 és 10 éves korúakat. A tengelici Pallóné Király Erika 4, 3 és 2 éves gyerekeket nevel, a nevelőszülői végzettség megszerzése után másfél évet várt a párjával az első gyerekükre. Kovács Gábor tolnai lakos jelenleg négy lányról gondoskodik, 7, 8, 9 és 10 évesek. A húgát és őt anyai nagymamájuk nevelte fel, szerette volna tovább adni az értékeit, a párjával közösen döntöttek a nevelőszülőség mellett.

Díjazottak három korcsoportban

A tolna megyei ellátottak több mint 100 pályaművet küldtek be, amelyek közül 9 alkotás részesült elismerésben. Az első korcsoportban (5 és 11 év közötti gyermekek) az 1. helyezett Lukács Gina Szófia „Az éjjeli vihar”, a 2. helyezett Mészáros Judit „Az otthonom”, a 3. helyezett Mészáros Gábor „Peti és a gyíkja” című alkotása lett. A második korcsoportban (12 és 18 év közötti gyermekek) az 1. helyezett Fábián Máté Péter „Színezd újra”, a 2. helyezett Orsós Roland „Érhet bármi, a cél a fontos”, a 3. helyezett Tornóczki Csenge „Minden rád mosolyog” című alkotása. A harmadik korcsoportban (19 és 25 év közötti fiatal felnőttek) az 1. helyezett Horváth Márk József „Elszabadult medve”, a 2. helyezett Balogh Aranka „Nyári álom”, a 3. pedig Becze Nikolett „Ejtőernyőzés” című alkotása lett.

Dudás István Tibor, Csereklei Sándor György és Garai István, az I. számú Gyermekotthon gondozottjai is adtak műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában