2019.02.22. 10:30
Tudatosság kell a táplálkozásban is
Fotó: Mártonfai Dénes
Táplálkozz okosan címmel tartott előadást a közelmúltban a Babits központban Fehér Balázs András dietetikus, a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete rendezvényén. Az előadó olyan gyakorlati dolgokról beszélt, mint, hogy hányszor étkezzünk naponta, mennyi gyümölcsöt együnk, hogy egészségesek maradjunk. Természetesen az is szóba került, hogy a vaj vagy a margarin az egészségesebb-e. Időről időre ugyanis hol az egyik, hol a másik oldal „győz”. A dietetikus a margarint ajánlotta kenyérkenésre a változatos és a kiegyensúlyozott étrend részeként. Mint mondta, a kutatások kimutatták, a vaj mint állati eredetű termék nagyobb arányban tartalmaz telített zsírsavat. Nagyon fontos az is, hogy soha ne éhesen menjünk vásárolni, mert ilyenkor hajlamosak vagyunk több, fölösleges terméket megvenni. Szó esett arról is, ha egy mód van rá, ne olajban süssünk, még a burgonyát sem, hanem sütőben, mert így egészségesebb.
A vegetáriánus életmód egyre népszerűbb világszerte, elsősorban az egészséges életmódra való törekvés terjedése miatt, mondta Fehér Balázs András. A körültekintés és a tudatosság azonban itt is fontos, mivel a rosszul összeállított étrend kimondottan káros is lehet a szervezet számára.