séta

2019.03.07. 20:00

A daganatos betegségek megelőzésére hívták fel a figyelmet

Az egészségügyi szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet a kórház, a kormányhivatal, a város és a civil szervezetek közös rendezvénye.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

A nők napja, a nők hónapja – Egészségre fel! kampány kiemelt üzenete: a szűrés életet menthet. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI), a Tolna Megyei Kormányhivatal, a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete, a „Szelíd Ráktérítő” Klub és a MaMMa Zrt. figyelemfelhívó sétát szervezett azok számára, akik fontosnak tartják, hogy csökkenjen a daganatos megbetegedések száma, és egyetértenek a megelőzés fontosságával.

– Az egészségügy eljutott arra a szintre, hogy komoly betegségek is gyógyíthatók, ehhez azonban szükséges a megelőzés – mondta dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott. Fontosnak tartja, hogy az állam, a város, a kórház és a civilek együttműködnek egy fontos témában. Megjegyezte, ma egy férfinak prosztatarákban meghalni felelőtlenség, a betegség – időben elvégzett szűrővizsgálattal – gyógyítható.

Ács Rezső polgármester kiemelte, tavasszal a női betegségek, problémák megelőzésére fókuszálnak. November pedig a prosztatarák hónapja. A kór a férfiak leggyakoribb rákos megbetegedése, bajusznövesztéssel is felhívják a figyelmet a megelőzésére. Mi az egészség kulcsa? – tette fel a kérdést a városvezető. A legfontosabb, amivel megőrizhetjük jó egészségi állapotunkat, a felelősségvállalás. Mindenkinek érdeke, hogy odafigyeljen magára, egészségi állapotára.

Az egészség betegség hiánya, de egyben a testi-lelki jólét állapotát is jelenti – ezt már Gliedné Tillmann Erzsébet, a kórház ápolási igazgatója tette hozzá. Az EFI ezt a küldetést támogatja a prevenció lehetőségeivel. Szikla József, a szekszárdi alapszervezet elnöke az önvizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet, és a „Mi a legdrágább kincs? Ami nincs!” üzenettel nehéz vitatkozni. Bai Erzsébet klubvezető az elsődleges prevenció – mozgás, táplálkozás, pihenés egyensúly megtartása – fontosságát emelte ki.

Szűrővizsgálatok és tanácsadás

A Garay tér-Széchenyi utca-Béri Balogh Ádám utcát érintő közös vonulás után a kórház lila épületében szűrővizsgálatok és tanácsadás várta a résztvevőket. Dr. Tóth János szülész a nőgyógyászati, dr. Karagity Eliza a bőrgyógyászati szűrővizsgálatok fontosságát emelte ki előadásában. Szili Lívia a védőoltásokról, különös tekintettel a humán papilloma vírus (HPV) elleni védekezés fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét. Dr. Móricz Péter, fül-orr-gégész főorvos a szájüregi daganatokról beszélt, Keresztes Tímea a mell önvizsgálatáról, Lafferthon Marianne dietetikus az egészséges életmódról tartott prezentációt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában