prevenció

2019.03.17. 13:00

Óvd meg a családod az alkohol káros hatásától

Az alkohol káros hatásairól volt szó a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezetének rendezvényén.

Mauthner Ilona

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Az alkohol káros hatásairól beszélt Portheiserné Szabó Ildikó, a megyei kórház mentálhigiénés szakembere a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezetének hétfői rendezvényén. Az előadó azt részletezte, milyen romboló hatással van az alkohol, nem csak a szenvedélybetegre, de annak gyermekeire, feleségére is.

Nem véletlenül mondják, hogy az alkoholizmus családi betegség, megbetegíti a család minden tagját, így együtt is kell kigyógyulni belőle. Először is fel kell ismernie az egyénnek, hogy alkoholista, aki segítségre szorul. Ezután kezdődhet a terápia, melynek végén az egész család bevonásával gyógyulhat meg az érintett. A szakember az úgynevezett Minnesota-modellről beszélt részletesebben.

TEOL-kiegészítés:

A Minnesota-modell az Egyesült Államokból származó terápiás program. Résztvevői bentlakásos keretek között intenzív csoportterápiás programokon, előadásokon és tanácsadáson vehetnek részt, melyeket többségében felépült vagy felépülésben lévő mentorok tartanak, akik a közösség részeiként vesznek részt a foglalkozásokon.

A modell az anonim, tizenkét lépésből álló önsegítő csoportok elveit alkalmazza; fontos eleme, hogy az alkoholizmust betegségként kezeli; célja a beteg ráébresztése az állapotára, arra, hogy segítségre van szüksége és tegyen a betegsége ellen. Hosszabb távú célként más életvitel kialakítását tűzik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában