ki tud többet magyarországról?

2019.04.17. 09:30

A bonyhádi csapat nyerte a műveltségi versenyt

Ötödik alkalommal rendezték meg a Ki tud többet Magyarországról? elnevezésű járási versenyt általános iskolások részére.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

A falu lakói számára nagy jelentőséggel bír magyarságuk megőrzése, ápolása. A Györei Templom Általános Iskola többek között ezért is tartja fontosnak a széles körű műveltségre alapozó vetélkedő megrendezését. Hat településről nyolc csapat vett részt a megméretésen. Cikó és Hidas két-két formációt indított, illetve a mórágyi hármas mellett a dobogón záró alakulatok alkották a mezőnyt. A gyerekek történelemmel, irodalommal, néprajzzal és természetföldrajzzal összefüggő kérdéseket kaptak – mondta el László Olga igazgató, de számot kellett adniuk zene- és művészettörténeti ismereteikről is. Idén a másfél évtizednyi török uralom eseményeit villantották fel a kérdések, kiemelten fókuszálva az 1552-es egri ostromra. A diákok a játékos vetélkedőn többek között az 1 perc és nyersz, vagy a Honfoglaló játékban adtak számot tudásukról. A zenei kérdéseknél Kovács Gábor előadóművész különböző hangszereken játszott el dallamokat, ez alapján kellett felismerni a művet – tette hozzá László Olga.

A zsűrinek – Unti Judit, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium magyartanára; Tóth Bence, az I. Béla Gimnázium földrajz–történelem szakos pedagógusa; Steiner Krisztián, a hidasi Benedek Elek Német Nemzetiségi Általános Iskola történelem szakos tanára – nehéz dolga volt, de muszáj volt értékelni a válaszokat.

Végeredmény

Az eredményhirdetésen az ítészek elismerően szóltak a fiatalok felkészültségéről. A pontok alapján a Bonyhádi Általános Iskola ( Halász Gerda, Lovász Kinga és Biró Flóra) bizonyult a legjobbnak, őket Aparhant triója (Bogos Sára, Molnár Dóra, Farkas Kristóf) követte a képzeletbeli dobogón, amelynek harmadik fokára a házigazda györei csapat (Czékmány Lili, Horváth Kinga, Köteles Adél) állhatott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában