fejlesztés

2019.04.23. 18:10

Hamarosan kezdődhet az új híd építése

Hanol Erzsébet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Kiemelt állami beruházás lévén, jövő ősszel elkezdődhet a Paks és Kalocsa közé tervezett Duna-híd építése – írta Font Sándor országgyűlési nyilatkozatára hivatkozva a Magyar Építők.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. nemrégiben átvette az átkelő és a kapcsolódó létesítmények építési engedélyét. A tervezők közlése szerint az 1133 méter hosszú híd 2x1 sávos lesz. A kétoldali ártéri hídrészek acél keresztmetszettel készülnek el, a mederhíd hibrid (beton és acél) szerkezetű lesz, így gyorsabban épülhet meg az átkelő, amely tizenkét támaszon fog állni. Kialakításánál ügyelnek arra, hogy a Dunán zajló kereskedelmi forgalmat ne gátolják. A legkisebb hajózási szélességet 180 méteresre tervezik.

Az új híd összeköti majd az 512-es utat (Kalocsa nyugati elkerülőjét) a Duna túlpartján futó M6-os autópályával, így egy tizenegy kilométernyi, 2x1 sávos új útszakaszt is átadnak a Duna nyugati oldalán. Emellett Paks és Gerjen között 9,6 kilométernyi új útszakasz épül.

A NIF közlése szerint az építkezés megkezdését még két lépés előzi meg: a projekt építésére szánt forrásokat el kell különíteni a költségvetésből, illetve le kell folytatni a tényleges kivitelezői közbeszerzési eljárást. Ezt követően a híd építését elvállaló cégnek, vagy konzorciumnak huszonhat hónapja lesz felépíteni a több mint egy kilométer hosszú átkelőt. A kivitelezőről jövő tavaszra születhet döntés, a híd átadását pedig 2022-re tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában