biztonságos közlekedés

2019.04.14. 07:00

Kössük be az övet, mert első a biztonság

Nem azért kell bekötni a biztonsági övet a forgalomban részt vevő autóban, mert a rendőr megbüntethet, hanem azért, mert az életünket védheti meg. Ugyanezen okból kell használni a kocsiban a gyermekbiztonsági rendszereket, azaz gyerekülést, ülésmagasítót.

Budavári Kata

Fotó: Shutterstock

Akár óvodába, iskolába visszük a gyermekünket, akár kirándulni megyünk vele, fontos, hogy biztonságban utazzon az autóban. Nem fordulhat elő, hogy azért, mert csak néhány száz métert gurulunk, nem kapcsoljuk be a biztonsági övet. Ennek használatát egyébként a KRESZ szabályozza, és ha valaki nem kapcsolja be, egyrészt bírságpontokat kap, másfelől közigazgatási pénzbírságot. Ennek összege, ha településen belül szabálytalankodik az autós tízezer, ha a településen kívül tizenötezer, autópályán pedig húszezer forint.

Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, tizennégy éves kor felett mindenki maga felel azért, hogy be van-e kötve az öve, hiszen az általános közigazgatási szabályok szerint a fiatalkorúak is bírságolhatók. Ezt kevesen tudják, mint ahogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal sem, miként utazhat gyermek az első ülésen.

Tévhit, hogy tizenkét éves kor vagy százötven centiméteres magasság alatt ne ülhetne gyermek az első ülésen. Mindössze az úgynevezett gyermekbiztonsági rendszereket kell megfelelően használni. Eszerint csecsemőt, természetesen bekötve, babahordozóban, a forgalomnak háttal lehet úgy szállítani, hogy a járműbe szerelt légzsákot kikapcsoljuk. Nagyobb gyerekek esetében gyermekülést vagy ülésmagasítót kell alkalmazni.

Arra minden esetben ügyelni kell, hogy a biztonsági öv ne a gyerek nyakánál legyen vagy a hóna alatt, igaz, erre a felnőtteknek maguknak is figyelniük kell, az övet így tehát be kell állítani. A hátsó üléseken csak akkor nem szükséges becsatolnunk magunkat, ha az autóba hátulra gyárilag nem szereltek biztonsági övet.

Komlósiné Kiss Anett felhívta a figyelmet arra, hogy az öv és a biztonsági eszközök használata nem azért szükséges, hogy a rendőr meg ne büntessen bennünket, hanem, hogy megvédjék testi épségünket.

Önmagukat verik át, akik nem használják a biztonsági övet

Vannak, akik lényegében magukat verik át azzal, hogy nem a biztonsági övet kapcsolják be, hanem egy néhány száz forintért megvásárolható csatot használnak. Így ugyan nem pittyeg és sípol az autó, ám biztonságról egyáltalán nem beszélhetünk. Ugyanez igaz azokra is, akik „használják” az övet, csak azt nem maguk előtt, hanem a hátuk mögött vezetik el. Nem egy halálos balesetnél kiderült, hogy az áldozat nem használta a biztonsági övet. Olyan is előfordul, hogy beültetik a csemetét a gyerekülésbe, de bekötni már „elfelejtik”. Komlósiné Kiss Anettől megtudtuk, előfordult emiatt, hogy egy városon belül történt balesetben egy kisgyerek megsérült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában