Sobri Jóska

2019.05.22. 14:00

Él még a betyárvezér legendája a környéken

Május 18-án állítottak kopjafát Lápafőn a Dunántúlon Sobri Jóska néven ismert betyár emlékére.

Varga Szilvia

Fotó: Varga Szilvia

Az egész napos rendezvény a régi temetőhöz vezető, négyszázhúsz méter hosszú, most felújított útszakasz átadásával kezdődött, ennek során Kirtyán Károly polgármester és Bognár Dezső alpolgármester együtt vágták át a nemzeti színű szalagot.

Ostorcsattogtatással, és fegyverdurrogtatással érkeztek a helyszínre a betyárjelmezbe bújt fiatalemberek, felidézve a kort és az eseményeket. Bodó Imre dombóvári helytörténész elevenítette fel az 1810-ben Vas megyében született betyár legendáját. Sudár termetű, vékony bajszú legény volt, a hét betyár közül a legszebb és ruházata is a legcifrább a szóbeszéd szerint. A Bakonyból a befagyott Balaton jegén érkezett Somogy megyébe.

Néhány napig Takács Pál birtokán húzta meg magát a híres betyár a társaival együtt Lápafőn. A legenda szerint nem raboltak, mert nagyon sok ékszert, pénzt és fegyvert halmoztak fel, de gyakran betértek a házakhoz ételért, italért.

Később szállásadójuk árulta el őket, így hamar körbefogták a menekülő betyárokat a szakcsi pandúrok és az őket segítő császári katonák. Többnek közülük sikerült eliszkolnia. Sobri Jóska szembeszállt velük, de a túlerő miatt a fegyverét végül maga ellen fordította – szól az írás az 1837. február 17-i lápafői csatáról.

Az akkori keresztény szokások szerint, mert bűnöző volt és öngyilkos lett a betyár vezér, a temető melletti sánc­árokban talált végső nyugodalmat. Történetükről azóta film is készült.

Leleplezték a Mária-szobrot

A program a Szakcs felé vezető úton álló Mária-szobor leleplezésével folytatódott, melyet Barta Zsolt plébános szentelt fel. A szobor a kisnemes származású Mária és a hozzá nem illő jobbágyfiú tragikus szerelméhez kötődik. Ugyanis a szülők ellenezték kapcsolatukat, és lányuk öngyilkossága miatt engesztelő Mária-szobrot állítottak birtokukra. A szomorú emlékezés után, délután népi játszópark és a Juhos népi együttes szórakoztatta a kis közösséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában