Értékeink

2019.05.15. 09:30

Hét újabb értékkel bővült a megyei tár

Brunner Mónika

Fotó: MW

Négy kategóriában hét újabb elem került a megyei értéktárba a bizottság nemrég megszületett döntése nyomán. Tizenhét javaslat érkezett hozzájuk, illetve a tavaszi Kincses Tolna Megye Értékvetélkedőn diákok készítettek további tizenhét javaslatot, amelyeket szintén megvizsgáltak.

Agrár kategóriában a Józsi Fűszerei Kft. 2010-ben kifejlesztetett chili cseppje érdemelte ki, hogy értékké nyilvánítsák. A csepp egy chili paprikából, különleges eljárással kipréselt olaj.

Az Épített környezet kategóriában Varsád egyetlen műemléke, az Evangélikus templom került be az értéktárba. A Tengelici székes-mocsár, mint Tolna megye legjelentősebb gémtelepe a Természeti környezet kategóriában került fel a listára.

Kulturális örökség kategóriában a Szekszárdi evangélikus 1818-ban készült orgonája, és Rubold Ödön színművész munkássága érdemelte ki, hogy megyei értékké nyilvánítsák. A színművész családjának ugyanis minden ága tolnai, gyerekkorát ebben a városában töltötte, és iskoláit is itt végezte.

Bekerült továbbá a sióagárdi Fecske Bábcsoport, amely az eltelt félszáz esztendőben nemzetközi fesztiválokon is bemutatkozott.

Szintén megyei érték lett a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület, amely a bogyiszlói hagyományok gyűjtésén, a település hírnevének öregbítésén fáradozik nemzetközi viszonylatban is.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság hatvanöt településen végez értékfeltáró munkát, az általuk összegyűjtött értékek száma jelenleg négyszázhuszonöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában