közlemény

2019.05.25. 16:00

Nem szabad simogatni és hazavinni az őzgidákat

Aki gidát, borjat talál az erőben, semmi esetre se érintse meg, inkább kerülje el. Az anyja biztosan visszatér, de ha megérzi az ember szagát, többé nem gondoskodik a kicsinyéről. Hazavinni pláne nem szabad, ez ugyanis lopásnak minősül – hívta fel a figyelmet Gál László, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdőművelési és közjóléti ágazatvezetője.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Mályi Természetvédelmi Egyesület közelmúltban kiadott közös közleménye szerint nem szabad megközelíteni, megérinteni a fűben meglapuló gidákat, borjakat. Sőt, lehetőség szerint el kell kerülni őket. Az anya ugyanis így rejti el kicsinyét, ám ha visszatér, és megérzi az ember szagát, többé nem gondoskodik róla. A gida így éhen hal, vagy ragadozók prédájává válik.

Gál László, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdőművelési és közjóléti ágazatvezetője is felhívta a figyelmet arra, hogy a frissen világra jött, látszólag elhagyottnak tűnő borjakat, gidákat nemcsak megérinteni, de etetni sem szabad. Ha pedig valaki puszta jó szándékból hazaviszi őket, akkor lopást követ el, aminek jogi következményei vannak. Ráadásul egy vadon élő állatot nem szerencsés kiragadni a környezetéből, és bekényszeríteni egy ház kertjébe, mert előbb-utóbb komoly problémákat fog okozni. Az ártatlan bakgidák felcseperedve, ivarérett őzbakként ugyanis megérzik a női hormonokat, amit ösztönszerűen reagálnak le. Gondozójukkal szemben is agresszívvé válhatnak. Gál László megerősítette, sok esetben értesülnek a szakemberek arról, hogy egy bak megtámadta, megszurkálta a gazdáját.

Gál László elmondta, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. négy, kiemelkedő fontosságú vadászterületén – a becsléseik szerint – mintegy 4800-5000 szarvasféle (gím- és dámszarvas) valamint őz található. Úgy számolnak, idén a várható szaporulat elérheti a kétezres nagyságrendet. – Ezek természetesen becsült adatok, pontosabb számok csak az ellési időszak után állnak rendelkezésre – tette hozzá.

Kóbor kutyák is tizedelik az állományt

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területein több esetben észleltek már kiengedett, felelőtlenség miatt elkóborolt, esetleg már eleve kóborként nevelkedett kutyákat. Ezen négylábúak számára a borjadzási szezon a könnyű élelemszerzés időszaka.

Sok esetben azonban nemcsak a szigorúan vett élelemszerzés, vagyis az éhség miatt válnak prédává a borjak, gidák, vagy adott esetben akár az ellésben legyengült anyjuk. Az erdőben kódorgó kutyákból ugyanis jó eséllyel előtör a zsákmányszerző ösztön, ezért kezdenek végzetes hajszába. Az így elkapott, lefojtott vadat egyébként gyakran el sem fogyasztják. A kóbor ebek ezzel jelentős kárt okozhatnak a vadállományban, egyúttal megkárosítják a vadásztársaságokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában