ereklye

2019.05.26. 09:30

Tolna megyében van a boldoggá avatott pap ereklyéje

Wessely Gábor

A 2018-ban boldoggá avatott vértanú, Brenner János, 1931-ben született és 1957-ben halt meg. Ciszterci szerzetes, a közigazgatásilag Szentgotthárdhoz tartozó Rábakethely káplánja volt, aki az ’56 utáni egyházüldözés áldozatává vált. Lelkiismeretes hithirdetését nem nézték jó szemmel a hatalomgyakorlók, akik nem szerették, ha más is szól a néphez, nem csak ők. Papi hívatásának gyakorlása közben – egy beteghez hívták éjszaka –, 32 késszúrással megölték, és sérüléseiből megállapítható volt, hogy a nyakára is ráléptek, megtaposták.

Brenner János a Pécsi egyházmegyéhez is kötődött, családjával 1941 és 1946 között Pécsen élt. Vélhetően ennek is köszönhető, hogy egy apró csontereklyéjét, Székely János szombathelyi püspök, a boldoggá avatási szertartást követően, a Pécsi egyházmegyének ajándékozta.

Az ereklyét Máger Róbert a püspökség irodaigazgató-helyettese helyezte el egy kereszt alakú ereklyetartóban. Ez vándorol most az egyházmegyében. Ravasz Csaba tolnai plébános tájékoztatása szerint elsősorban azokra a településekre viszik el, amelyeken egyházi iskolák működnek. Két hete Szekszárdon, a múlt héten Tolnán volt, most Pakson van. A cél az, hogy minél többen megismerjék a vértanúként tisztelt fiatal pap életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában