kitüntetés

2019.06.17. 17:30

Németh László-díjjal tüntették ki Renkecz Józsefet

A Németh László-díjjal elismert néptanítóról, Renkecz Józsefről írt lapunknak egykori tanítványa, dr. Farkasfalvy József.

Munkatársunktól

Fotó: Beküldött fotó

Kiemelkedő, példamutató munkássága elismeréseként Németh László-díjat vehetett át prof. dr. Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterétől Renkecz József néptanító. A kitüntetésre az Uzdi Diákok Baráti Társasága terjesztette fel Józsi bácsit, akiről egykori tanítványa, a társaság vezetője, dr. Farkasfalvy József írt lapunknak.

Megtudtuk tőle, hogy a most kilencven éves Renkecz József pályája jelentős részét a Sárszentlőrinchez tartozó Uzdon töltötte, majd az ottani iskola megszűnését követően húsz éven keresztül a Sárszentlőrinci Általános Iskola igazgatója volt. Nyugdíjba vonulása után sem tétlenkedett. Előbb létrehozta és működtette az uzdi „Puszták népe” Népfőiskolát, később kezdeményezője és vezetője volt a Tolna Megyei Szabadművelődési és Népfőiskolai Társaságnak, amelynek díszelnöke.

„Józsi bácsi több mint hatvan éven keresztül szolgálta a közoktatás és a közművelődés nemes ügyét. Tanítótársaival a közösségi összetartozásra, a közösségi munkára, mások elfogadására, a közösségbe való beilleszkedésre, az életben való helytállásra készítették fel a gondjaikra bízott nebulókat. Egykori diákjai vallják, hogy gyermekkori tudásuk egyik meghatározójaként az iskolai oktatás során az elvárt tudásnál többet, sokkal többet adott mindannyiuknak.

Pedagógiai felfogását, hitvallását diákjai így foglalták össze: a tanuláson túl, játszanak, szórakozzanak vagy pihenjenek, ahogy életkoruk diktálja. Fontos azonban, hogy mindig legyen valami elfoglaltságuk. Egy gyerek legyen az iskolában, otthon vagy a földeken, de soha ne csellengjen tétlenül a falu utcáin. Tanítónk mindenkit hasznos tevékenységre buzdított, és ez ragadt ránk és tettük odahaza éppúgy mint az utcán vagy az iskolában.

Az uzdi gyermekkori évek tapasztalatai, emlékei az egykori diákokat életútjuk során végigkísérte. Nem lehet véletlen az, hogy a ma már többségükben nyugdíjas korú egykori diákok évekkel ezelőtt összefogtak és a korábbi óvoda és iskola környezetét rendszeres munkájukkal gazdagítják. A közjó érdekében tevékenykedő tanítójuk példáját követve, értéket teremtenek és az általa évtizedeken keresztül gyűjtött helytörténeti tárgyakat a sárszentlőrinci önkormányzattal együttműködve a jövő számára megőrzik és látogathatóvá teszik” – írta dr. Farkasfalvy József.

Renkecz Józsefet munkásságáért és közéleti szerepvállalásáért közel harminc alkalommal részesítették elismerésben. A Németh László-díjat a központi pedagógus napi ünnepségen vehette át Pesti Vigadóban tartott rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában