applikáció

2019.07.30. 17:30

Hiába védette le ötletét Varga Roland

Varga Roland szekszárdi taxi­sofőr kifejlesztett és levédetett egy életmentésre is alkalmas mobilapplikációt. Megkereste az Országos Mentőszolgálatot is, ám úgy tűnik, elkésett, mert ők ősszel indítják a cseh céggel közösen kifejlesztett saját alkalmazásukat.

Brunner Mónika

20190726_Szekszárd_Varga Roland szekszárdi taxisofőr tavaly védette le egészségügyi adatokat tartalmazó mobilos applikációját, hogy amikor a bajba jutott már nem tud hívást kezdeményezni, vagy beszélni, az életmentők megkaphassák a szükséges információkat.  _Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Varga Roland szekszárdi taxisofőr tavaly védette le egészségügyi adatokat tartalmazó mobilapplikációját, majd többször is megkereste az Országos Mentőszolgálatot, hogy tárgyaljanak a lehetséges együttműködésről. Mint lapunknak elmondta, hivatalos választ nem kapott, ezért hideg zuhanyként érte, amikor kiderült, idén ősszel egy ugyanolyan ingyenes applikációval indulnak „ÉletMentő” néven. Sietve hozzátette, az áll tőle a legtávolabb, hogy az Országos Mentőszolgálat konkurenciája legyen, ezért egyelőre nem tudja, mi tévő legyen.

Az Országos Mentőszolgálatnál elmondták, hogy még tavasszal, egy sajtótájékoztató keretében ismertették az új projektjüket, amelyet az eredeti kitalálóval és fejlesztővel, egy cseh céggel, és az egyik legnagyobb mobilszolgáltatóval közösen indítanak útjára. A tájékoztatás során elmondták az alkalmazás segélyhívásra is lehetőséget biztosít. A hívás a legközelebbi mentőszolgálat diszpécserszolgálatára fut be. Nemcsak itthon, külföldön is, tehát a nyelv sem jelenthet akadályt a mentés során. Az alkalmazást már 2014 óta fejleszti a Medical Information Technologies cseh cég, három éve került az ottani piacra, majd bevezették Ausztriában és Szlovákiában is. Az ötletet felkarolta az ottani, és hazánkban szintén ismert egyik legnagyobb mobilszolgáltató. Adataik szerint az alkalmazásnak több mint egymillió regisztrált felhasználója van, és eddig mintegy harmincezer riasztás érkezett az applikáción keresztül.

A Krízis

Varga Roland taxisofőr körülbelül hét-nyolc éve találta ki, hogy létre szeretne hozni egy olyan applikációt, ahol a beteg neve, kora, kapcsolati személyeinek elérhetősége látható, ahogy az egészségügyi adatok is, mint például, van-e gyógyszerérzékenysége, cukorbeteg-e, milyen a vércsoportja. Mint elmondta, az ötlete egy rosszul sikerült nyaralásának köszönhető. Mallorcán töltötte az időt, amikor egyik pillanatról a másikra rosszul lett, és nem tudott segítséget kérni. Halálfélelme volt, úgy érezte, nincs esélye az életben maradásra. Szerencsére nem lett komoly baja, itthon azonban kiderítették, hogy pánikbeteg lett, és gyógyszeres kezelésre szorul.

Varga Roland a levédetett applikációjának a „Krízis” nevet adta. Az alkalmazás többnyelvű vészhelyzeti adatlappal rendelkezik, és baj esetén a telefonon látható jel egyértelműen jelzi, hogy rendelkezik az életmentéshez szükséges legfontosabb egészségügyi adatokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában