képviselő-testületi ülés

2019.07.07. 20:00

Színpompás ünnepség a várossá avatás tiszteletére

Szeri Árpád, Buschmann Adrienn

Fotó: Buschmann Adrienn

 

A rendezvények sorát 16.30 órakor a felújított orvosi rendelők épületének ünnepélyes átadása nyitotta meg. A Templom utcai intézmény – mondta beszédében Csőszné Kacz Edit polgármester – TOP-os pályázati siker révén, 95 millió forint ráfordítással valósult meg. Ezt követően a várudvarban elkezdődött az ünnepi képviselő-testületi ülés, melyen megjelentek Nyárádszereda és Steinberg testvérvárosok polgármesterei is. Ugyancsak jelen volt a cseh Chyše városának küldöttsége, mellyel hasonló baráti kapcsolatot ápol a város. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Süli János tárca nélküli miniszter, a térség országgyűlési képviselője is.

Csőszné Kacz Edit polgámester és dr. Dobrovitzky Imelda vezető háziorvos átvágják a nemzetiszín szalagot az új rendelő előtt. Fotó: Buschmann Adrienn

Csőszné Kacz Edit hangsúlyozta, hogy élhető várost akartak és akarnak felépíteni. Hálával tartozik mindazoknak, akik ezzel a célkitűzéssel egyetértve a város segítségére siettek, amikor támogatásra volt szükség. Örömmel sorolta, hogy pályázatok révén játszótér kiépítésére és felújítására, a városközpont szépítésére, az oktatás infrastrukturális fejlesztésre, útépítésre, kormányablak kialakítására és bölcsőde nyitására sikerült forrást teremteni. – Büszkék vagyunk az elért eredményeinkre, hiszen az önkormányzat feladata, hogy a várost és polgárait szolgálja – jelentette ki a polgármester.

A közgyűlés keretében díjakat és elismeréseket, emlékplaketteket, kitüntetéseket kapott számos, arra érdemes személy. Simontornya Város Borát vörös és fehér kategóriában egyaránt Csatári Dezső alkotta meg, előbbit kékfrankosával, utóbbit olaszrizlingjével.

Az ülés végén Csőszné Kacz Edit és Szabó Attila alpolgármester a városnak nyújtott segítség elismeréseképpen a hölgyeket egy szál sárga rózsával, az urakat egy palack borral ajándékozta meg. Az állófogadáson tartott pohárköszöntőjében a polgármester a közönség figyelmébe ajánlotta az este mindenki számára díjmentesen látogatható programjait. A várkertben Lovász Márta divattervező alkotásait csodálhattok meg a jelenlévők; a vár előtti téren pedig nagy sikert aratva a Neoton Família lépett fel, a napot pedig a Herczeg Lajos emlékére rendezett retro disco zárta.

Több mint fél évszázadig megyeszékhely is volt

Simontornya 1377 és 1883 között mezővárosi ranggal rendelkezett. A török időkben hetvennégy település szandzsák központja volt. 1727‐től 1784‐ig Tolna vármegye székhelyeként működött. 1696–1961‐ig járási székhelyként, illetve a járás névadójaként volt ismert. 1983–1990‐ig kiemelt megyei irányítású nagyközség. 1995‐ben városi rangot kapott. A terület birtokosa az 1260‐as években a Döröcske nemzetségbeli Salamon. Fia, Simon, aki 1264‐ben alországbíró volt, apja halála után, 1270 körül örökölhette ezt a területet, maga is itt telepedett le. 1277‐ben gyarapította apja örökségét. Ezután szerezhette meg az engedélyt máig országos hírű magánvára felépítéséhez.

Fejlécképünkön balról jobbra: Szabó Attila alpolgármester, Süli János országgyűlési képviselő, Csőszné Kacz Edit polgármester és Andreas Gruner, Steinberg testvérváros polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában