természetes fürdőhelyek

2019.08.07. 11:30

Sportolásra és fürdésre is alkalmasak az ellenőrzött vizek

A kijelölt természetes fürdőhelyeken havonta ellenőrzik a víz minőségét. Az eddigi eredmények kiválóak.

Hanol Erzsébet

20190722_Dombori_Dombori strandkörkép_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Változatlanul két víztesten, a Fadd-Dombori Holt-Dunán, valamint Szálkán a víztározó tóban van megyénkben a megyei kormányhivatal népegészségügyi osztálya által kijelölt természetes fürdőhely. Ezek vízminőségét havonta ellenőrzik. A nyitáshoz szükséges májusi vízmintavétel, illetve az azóta végzett júniusi és júliusi vizsgálatok mintája is kiváló minősítésű volt – derült a Tolna Megyei Kormányhivatal közleményéből.

Az egyes helyszínek adatait részletezve leírták, hogy a Fadd-Dombori I., II. és Tábor strand vize a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről szóló kormányrendelet szerint a 2015-2018-as és az idei vizsgálatok eredményei alapján „jó” minősítésű. A szálkai tó vize ugyanezen szempontok alapján „kiváló” minősítésű. A rendszeresen fürdésre használt, ismert, de nem kijelölt fürdőhelyek közé tartozik a Duna jobb partja a teljes Tolna megyei szakaszon, itt azonban a folyam vizének fürdési szempontú mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött, és a közegészségügyi feltételek sem adottak. Ugyanez igaz Fadd-Dombori Holtág faddi strandjára, ahol a fürdőzést kockázatosnak tartják. Fadd-Dombori Holtág Öregfalu területén szintén nincs kijelölt strand, a vízminőség feltételezhetően a holtágon lévő közeli strandokra jellemző, de nem bizonyított. A Volent-öbölben a kiépített part menti területen elsősorban a horgászat a jellemző, de fürdési célra is igénybe veszik a vizet, amelynek minősége nem ellenőrzött. Szekszárdon a homokbánya és a Csörge-tó tartozik az ismert, de nem kijelölt fürdőhelyek közé.

A jó minőség megőrizhető

Fontos a napártalmak elleni védelem, ugyanakkor a természetes élő vizek védelme érdekében arra is felhívták a figyelmet, hogy a vízbe menetel előtt a naptejet tanácsos eltávolítani a bőrről. Az alapvető higiéniai szabályok betartása a természetes vizek partján sem elhanyagolható, a kijelölt fürdőhelyeken a megfelelő zuhanyzók és illemhelyek rendelkezésre állnak. Ha a fürdőzés után néhány napon belül lázas, vagy hányással, hasmenéssel járó megbetegedése alakul ki, forduljon orvosához, és jelezze, hogy hol fürdött. Aki pedig fertőző betegségben szenved, ne menjen közösségi fürdőkbe, kijelölt fürdőhelyekre. A kormányhivatal közleményében arra is figyelmeztettek, hogy a természetes fürdőhelyeket emberi fürdőzés céljára jelölik ki. Ezért oda állatot, házi kedvencet bevinni a fürdési szezon teljes időtartama alatt, vagyis június 15. és augusztus 31. között tilos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában