A Kádár-rendszer könnyűzenei legendái

2019.09.14. 16:00

A megyei múzeum vendége volt Schuster Lóránt

Schuster Lóránt, a P. Mobil együttes vezetője volt a vendége a Wosinsky Mór Megyei Múzeum új, Gúzsba kötve táncolni: a Kádár-rendszer könnyűzenei legendái című sorozatának.

Szeri Árpád

2019.09.11 Szekszárd, Előadást tartott a Szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban Suszter Lóránd. foto: Makovics Kornél

Forrás: Makovics Kornél

A rendszerváltást mi kezdtük el, az a baj, hogy nem mi fejeztük be! Ezt vallja Schuster Lóránt, a P. Mobil együttes vezetője, aki egyike a hazai rock ikonikus alakjainak. Mint ilyen, szerdán vendége volt a Wosinsky Mór Megyei Múzeum új, Gúzsba kötve táncolni: a Kádár-rendszer könnyűzenei legendái című sorozatának. Telt házzal zajlott a rendezvény, melyen dr. Csatári Bence rocktörténész volt a beszélgetőpartner.

Schuster Lóránt a múlt rendszerben fekete báránynak számított, ugyanakkor a zenész sem szívelte – nagyon enyhén fogalmazva – az akkori hatalmat. A kibékíthetetlen ellentétet pályafutásán keresztül érzékeltette. Elmondásából kiviláglott, hogy semmiben, a legapróbb részletben sem értett egyet a kommunistákkal. Ezért mondta, hogy „nagyon nagy csalódás volt nekem, amikor az istenáldotta magyar nép visszaszavazta a komcsikat a hatalomba. Ötven évig megtaposták az embereket, és ezeket visszaszavazzák? Hát hülyék ezek? Ez körülbelül olyan, mint amikor azt olvasom az újságban, hogy a rock fesztiválon hatezer rocker üvöltve éltette a Korda Gyuri bácsit.

Milyen hatezer rocker? Teljes zűrzavar! Olyan leveleket kapok, amiben például valaki azt írja, hogy levitte az összes Koncz Zsuzsa lemezét, és kidobta a kukába. Ennyi év kellett neki, hogy rájöjjön? De mindegy. Mindenki azt szeret, amit akar, csak nekem ne jöjjenek ezekkel a dumákkal, hogy Lórikám, ehhez mit szólsz? Hát te jártál koncertre, megvetted az összes lemezt most levitted a kukába, hurrá! Nem tudok mit mondani, ha valakinek harminc év is kevés arra, hogy levegye, mi történik valójában.”

Borítóképünkön: Schuster Lóránttal (jobbról) dr. Csatári Bence beszélgetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában